Ugrás a cikkhez

Csehország szeretné, ha Magyarország felgyorsítaná az "ukrajnai roma menekültek" esetleges ukrán-magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését, mert az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban - közölte Vít Rakusan cseh belügyminiszter kedden Prágában.

A cseh belügyminiszter a Blesk napilap honlapján megjelent beszélgetésben bejelentette: tárgyalásokat kezdeményezett ez ügyben annak érdekében, hogy a magyar fél gyorsítsa fel az ellenőrzéseket, de ezek ne legyenek felszínesek, és ne is tartsanak túl sokáig. Vít Rakusan szerint a cseheknek gyakran több napig kell várniuk a magyar hatóságok válaszára, miközben nincs semmilyen lehetőségük az információk ellenőrzésére.

A miniszter ismételten rámutatott: az "ukrajnai roma menekültek" gyakran magyar állampolgársággal is rendelkeznek, s mint ilyeneknek, nincs jogosultságuk a csehországi segélyekre.

"Az lenne a legjobb, ha azok az emberek, akik nem jogosultak segélyre, nem is jönnének Csehországba" - jelentette ki Rakusan. A cseh hatóságok - jegyezte meg a miniszter - senkit sem fognak vonatra ültetni és visszaküldeni Ukrajnába, de eddigi megengedő magatartásukon, nevezetesen hogy nem ellenőrizték következetesen a menekültek iratait, változtatni fognak: hétfőtől kezdve ellenőrizni fogják azt is, hogy a menekültek mikor és hol léptek az Európai Unió területére.

Mindezek ellenére a cseh belügyminisztérium tárgyalásokat folytat a közlekedési tárcával arról, hogy mi módon lehetne visszaküldeni Ukrajnába azokat az embereket, akik nem jogosultak cseh segélyre.

A belügyminiszter bejelentette, hogy szerdán telefonon tárgyalni fog ukrán partnerével a menekültproblémáról, amely - közlése szerint - összefügg a kárpátaljai szervezett bűnözéssel.

A prágai média szerint jelenleg a prágai vasúti főpályaudvaron többszáz "ukrajnai roma" tartózkodik, jórészt Kárpátaljáról, közülük állítólag sokan kettős ukrán-magyar állampolgárok. A cigányokat segítő cseh civil szervezetek szerint ők nem jogosultak a csehországi segélyekre, s a pályaudvaron a helyzet egyre csak romlik. A menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel és rossz higiéniai körülmények között. A problémáról már a közszolgálati Cseh Televízió is beszámolt hétfő esti híradójában.

Frissítés: a polgármesterek "valamiért" nem kérnek a cigányokból

A RomanoNet szövetségben társult több mint egytucatnyi cigány civil szervezet és a kormány mellett működő "roma tanács" tagjai közös levélben szólították fel Petr Fiala kormányfőt, hogy kezdeményezzen válságtanácskozást az "ukrajnai roma menekülteknek" nyújtandó segítségről.

A cigány szervezetek rámutattak: több alkalommal is tárgyaltak a munkaügyi és a belügyi tárca képviselőivel, hogyan lehetne segíteni az Ukrajnából elmenekült "romáknak". Súlyos probléma a regionális elöljárók, illetve a városok és falvak polgármestereinek elutasító álláspontja, akik, bár háborús menekültekről van szó, nem akarnak "romákat" a településeik területén. Ez a "populista" hozzáállás kimeríti "a romák elleni intézményesített rasszizmus" jeleit, és befolyásolja a közvélemény hangulatát, veszélyezteti a társadalmi békét - fogalmaztak a cigány szervezetek.

"Miniszterelnök úr, a helyzet komoly és tetteket igényel, ezért kérjük, hogy hívja össze válságtanácskozásra a kormány romaügyi tanácsát" - zárul a levél, amelyet a Romea.cz hírportál hozott nyilvánosságra.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: A csehek szóltak: nem kérnek a magyar állampolgársággal is rendelkező kárpátaljai cigányokból

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából