Ugrás a cikkhez

A magyarországi zsidó közösség szolidaritásáról biztosította Izraelt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke csütörtökön Budapesten.Fotók: Fb/Mazsihisz

A I. kerületi Jeruzsálem parkban tartott megemlékezésen Heisler András úgy fogalmazott: "a magyarországi zsidó közösség tagjaiként szolidárisak vagyunk a megtámadott Izraellel, elismerjük az ország önvédelemhez való jogát, és a Mindenhatóhoz fordulva imádkozunk a békéért".
Azt mondta: Jeruzsálem Izrael fővárosa, egyben a három legnagyobb monoteista világvallás szent helye, és ma ezt a szent helyet "terroristák gyilkos rakétákkal támadják".
Ezekben a napokban, amikor "zaklatottság", "harag" és "gyász uralkodik a Közel-Keleten, mi, "magyar" zsidók újra ki tudjuk nyitni a zsinagógáinkat, hogy együtt kérjünk áldást Izrael nyugalmára és csendjére, minden gyermek életére" és mindenkire, aki a békéért harcol - tette hozzá Heisler András.
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete azt mondta, "húsz éve támadja a Hamasz terrorszervezet Izraelt".

Nincs olyan ország a világon, amely eltűrné ezt, és Izrael is elkötelezett a mellett, hogy garantálja állampolgárai biztonságát.

A nagykövet megköszönte a magyar kormánynak, hogy kiáll Izrael önvédelemhez való joga mellett, és köszönetet mondott a magyarországi zsidó közösségnek is, amiért kifejezik szolidaritásukat Izrael állammal és polgáraival.
A megemlékezés végén Verő Tamás főrabbi mondott imát Izrael és a világ békéjéért.

Frissítés: "természetesen" a kormány is képviseltette magát:Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete, Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára és Heisler András, a Mazsihisz elnöke (b-j) (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Elég gyorsan átnevezték a Jeruzsálem parkot - igaz, a keresztelés ezúttal nem bicskával történt

Korábban írtuk: Hát persze hogy nem a palesztinokat politikai érdekekből felhergelő zsidókat ítélte el Szijjártó

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából