Ugrás a cikkhez

Egymillió forintos pénzbüntetést kapott Gődény György a február 28-i tüntetés miatt. A zsidó gyógyszerész által szervezett megmozduláson körülbelül ezer ember vett részt.

A 24.hu többször is megkereste a BRFK-t a február végi tüntetést követően, hogy megtudják, milyen felelősségre vonásban részesült a főszervező azok után, hogy a hatályban lévő szabályok ellenére gyülekezést szervezett. Arra is szerettek volna választ kapni, hogy összesen hány emberrel szemben szabtak ki büntetést, ezek mekkora összegűek voltak, s "hogy mit tesznek azért, hogy ne forduljon elő több ilyen eset az ismét súlyosabbra forduló járványhelyzet alatt".

A megkeresésre az alábbi választ kapták:

A Hősök terén tartott gyűléssel összefüggésben szervezés és tartás miatt egy fővel szemben 500-500 ezer forint közigazgatási bírságot, a Vajdahunyad váránál tartott gyűléssel összefüggésben gyűlés tartása miatt egy másik személyre 500 ezer forint közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrség.

Arra nem tértek ki, "mit tesznek azért, hogy a jelenlegi járványhelyzetben ne forduljon elő több ilyen eset", viszont csatolták a válaszukhoz az üggyel kapcsolatos legfrissebb közleményüket, amelyben részletesen leírták, hogy összesen hány fővel szemben tettek feljelentést a gyűlés után.

Ebben azt írták, hogy két helyszínen összesen 142 esetben tettek szabálysértési feljelentést, valamint négy fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. A rendőrök összesen két főt állítottak elő. Egy főt személyazonosság igazolásának megtagadása szabálysértése, egy főt pedig az ellene elrendelt szabálysértési körözés miatt.

Azt is írja a lap, hogy Gődényt közben többször is gyanúsítottként hallgatták ki a szabolcsi nyomozók rémhírterjesztés miatt. Ez az az ügy, amikor lakásáról vitték el, mert a gyanú szerint vírustagadó tartalmakat tett közzé a különböző platformjain.

Gődény a korábbi kihallgatása során azt állította, hogy nem követett el bűncselekményt, és ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy ő csupán interneten lévő orvosi tényeket közölt tudományos kutatásokra alapozva.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője ezzel az üggyel kapcsolatban azt közölte:

A kérdezett személy elleni nyomozás még folyamatban van, az említett héten folytatólagosan hallgatta ki a gyanúsítottat a Nemzeti Nyomozó Iroda. A gyanúsított védekezést terjesztett elő, melyet a nyomozó hatóság részletesen ellenőriz, amihez még időre van szükség.

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából