Az új honvédségi beszerzésekkel kapcsolatban elsősorban a harckocsik vannak reflektorfényben. Ugyan a beszerzés leglényegesebb részét a Leopardok képezik, de a honvédségnek más feladatkörű járművekre is szüksége van. Ezért most bemutatjuk a Leopardok mellé érkező műszaki járműveket.

A Leguan hídvető páncélos

Ezt a járművet a Leopard 2 torony nélküli alvázára építették. A világon széleskörűen alkalmazzák. A típust holland-német megállapodás alapján fejlesztették ki.

A hídkészlet hordozója egy korszerűsített, torony nélküli Leopard 2 harckocsi-alváz, mely egy 1500 LE leadására képes turbófeltöltős dízelmotorral van ellátva. Ez biztosítja a harckocsi-kötelékekkel történő együttmozgást.

A hídvető harckocsi kialakítása a megszokottól eltérő. Ez annak köszönhető, hogy a tervezők értékelték a műveleti területek jellemzőit, és arra a megállapodásra jutottak, hogy a lehetséges akadályok (száraz és vízi) mintegy 80 százaléka kisebb mint 9 méter, így sokkal gyakrabban van szükség ilyen fesztávolságú hidakra, mint hosszabbakra.

Variálható telepítési megoldásai lehetővé teszik 3 darab 9,7 méteres, 1 darab 9,7 és 1 darab 18,7 m-es, illetve 1 darab 28,7 m-es híd létesítését. Egy újabb konfigurációt a 14 és a 26 méteres hidak jelentenek.



Leguan hídvető páncélos

A WiSENT 2

A hídvető páncélosok mellett a honvédség beszerez WiSENT 2 speciális járműveket is. Ezek a járműveknek az a különlegességük, hogy multifunkciósak, mivel átalakíthatók harckocsimentőből páncélozott műszaki lánctalpassá, és akár aknamentesítésre is alkalmazhatók. Ez csökkenti a megveendő alvázak számát, és rugalmasságot ad az alkalmazónak.

A daruja akár 32 tonnát is megemelhet, így képes segíteni a harctéri körülmények között végzett nagyobb volumenű javítások, például egy motorcsere elvégzésében. A fő csörlőrendszer vonóképessége 40 tonna, kötélzetének hossza 160 méter. A kiegészítő, belső csörlő teherbíró képessége 2300 kilogramm, s 280 méter acélsodrony tartozik hozzá.

A WiSENT 2-esre telepített harci mentőkészlet segítségével a lerobbant vagy megsérült harckocsikat úgy képes elvontatni, hogy a személyzetnek nem kell kiszállnia az erősen páncélozott járműből.



A WiSENT 2-es harckocsit vontat

Ha földmunka elvégzésre van szükség, a műszaki csapatok segítségére a nagy teljesítményű tolólappal és a jármű univerzális hidraulikus rendszerén a daru helyére illeszthető, óránként 300 köbméternyi földet mozgatni képes markolókarral felszerelt WiSENT 2 siethet. A tolólappal óránként 400 köbméter földet tud mozgatni a jármű.



A WiSENT 2-es földet mozgat

A jármű elejére taktikai aknamentesítő rendszer is illeszthető.



WiSENT 2 aknamentesítésre felszerelve

(Olvasónktól)

Források:
Műszaki Katonai Közlöny, 2012. 1.szám
https://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-lo/generaciovaltas-lanctalpas-ujdonsagok-a-magyar-honvedsegben
https://www.ffg-flensburg.de/en/heavy-tracked-vehicles/arv-aev-wisent-2/
http://www.military-today.com/engineering/wisent_2.htm

Korábban írtuk:

- Modern nyugati tüzérségi fejlesztések

- Lehetséges problémák a NATO számára egy orosz konfliktus esetében

- Régi-új szovjet-orosz fejlesztések a szárazföldi hadviselés terén, kitekintéssel a modern kor háborúinak tapasztalataira