Ugrás a cikkhez
Reklám

Felkutatta a Sülysáp határában a második világháború idején elesett katona családját, és szerdán visszaadta nekik az ottani sírban talált arany gyűrűt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.



Fotók: MTI/Kovács Tamás

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az átadás előtt tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta: sülysápi helytörténeti kutatóktól kapták az információt, hogy a falu határában, a szántóföldön a második világháború alatt katonákat temettek el jelöletlen sírba.

A sír nyári feltárásakor három holttestet találtak, egyiküknél egy arany karikagyűrű volt, amelybe az "Esztike 1942" feliratot vésték. Mivel a katonáknál nem volt semmilyen irat, amelynek alapján azonosítani lehetett volna őket, a múzeum a Facebookon kért segítséget az Eszter nevű nő megtalálásához.

Kovács Vilmos elmondta: a felhívást 15 ezren osztották meg és 1,5 millió ember látta. Jelentkezett az elesett katona családja is, így derült ki, hogy a gyűrű Nagy Endre Istváné volt, aki a második világháború idején ejtőernyősként teljesített szolgálatot, és társaival a védőállásban, a szovjetekkel vívott tűzharcban halt meg 1944 novemberében.

Az ezredes kiemelte: a rengeteg megosztás is azt mutatja, hogy óriási a táradalom igénye "a múlt rendbetételére", arra, hogy a második világháború hősi halottjai megkapják a kegyeletet, méltó sírhelyre kerüljenek.

A családdal egyeztetve katonai tiszteletadással újratemetik majd Nagy Endre Istvánt - tette hozzá.

A katona felkutatását irányító Maruzs Roland alezredes elmondta: 2020 nyarán fémdetektorral vizsgálták át a sülysápi repceföldet. A feltáráskor a szakemberek előtt egy állásrendszer képe bontakozott ki, amelyben megtalálták három magyar katona maradványát. Mellőlük a többi között ejtőernyős jelvény került elő, valamint a gyűrű.

A levéltárban átvizsgálták a térségben eltűnt, meghalt ejtőernyősök úgynevezett "veszteségkartonjait", azt, hogy szerepel-e valamelyiken a feleségnél Eszter név, de nem találtak ilyet. Ekkor fordultak az internetezőkhöz és a felhívás közzététele után "jó egy héttel" jelentkezett a család, azzal, hogy a gyűrű valószínűleg az ő hozzátartozójuké, az 1944. november 10-én hősi halált halt Nagy Endre István tizedesé, aki feleségével, Eszterrel 1942 áprilisában kötött házasságot.



Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka átadja Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyős tizedes megtalált arany jegygyűrűjét lányának, Nagy Jolán Eszternek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében

Az alezredes hozzátette: Nagy Endre István kartonján az szerepelt, hogy az isaszegi temetőben temették el, de végül ezt egyetlen más irat sem támasztotta alá. A másik két, nem azonosítható katona maradványait Sülysápon helyezik örök nyugalomra.

A gyűrűt a főigazgató adta át Nagy Endre István lányának. A Békés megyében élő, 77 éves Nagy Imréné Nagy Jolán elmondta: unokaöccse látta meg a felhívást a gyűrűről. Hozzátette: szeretné apját a felesége, Eszter mellé temettetni.

(MTI)

Frissítés: jó érzés is, meg fel is zaklatott

Ezt mondta a hősi halott lánya, Joli néni. Néha kisírja magát, aztán megy tovább, sok mindent átélt már, tette hozzá. Egyéves korában vesztette el az édesapját.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából