Ugrás a cikkhez
Reklám

Mint alábbi cikkünk frissítésében korábban hírül adtuk, Orbán Viktor kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkai Zsoltot, a botrányba keveredett, ám vasárnap újraválasztott győri polgármestert. A "konzultációt" hírül adó Magyar Nemzet úgy tudja, Borkai holnap bejelenti, hogy kilép a Fideszből.




Kósa Lajos az ATV-ben hétfő este megerősítette a találkozó megtörténtét, melyen állítása szerint ő maga is részt vett, de részleteket nem árult el.

Hollik István kormányszóvivő azonban kevésbé volt óvatos. A HírTV esti műsorában megerősítette, hogy Borkai kilép a Fideszből, de azt is hozzátette, hogy polgármester marad.

Ezt azzal indokolta, hogy "mégiscsak így döntöttek a győriek"... (Miután ők maguk nem léptették vissza, és sok győri fideszes annak reményében szavazott rá, hogy majd a választás után mondatják le, így akadályozva meg a város DK-s kézre kerülését a mostani választáson... - a szerk.)

A kilépésre szerinte azért van szükség, hogy "a Fidesz-KDNP megőrizze morális integritását". (Mintha még lenne nekik bármi ilyen...)

A kormányszóvivő tehát megelőlegezte Borkai Zsolt holnapi mondandóját, lényegében kijelölve a frissen újraválasztott győri polgármester valódi mozgásterét - írja az Index. Borkai Zsolt kedden 11 órára hirdetett sajtótájékoztatót a győri városházára.

Frissítés: és valóban: "nem tervez lemondani"

Borkai Zsolt kedd délelőtt Győrben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kilép a Fideszből, és független polgármesterként tevékenykedik a következő öt évben. A törvények szerint választások után fél évig nem lehetne időközit kiírni, Borkai szavai alapján a fél éves várakozási idő lejárta után sem tervez lemondani.

A sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy rendkívül hálás a győrieknek, hiszen - mint fogalmazott - úgy döntöttek, hogy "botlásom ellenére, velem együtt szeretnék építeni ezt a várost", amelyet "13 éve építünk közösen".

Továbbra is kéz a kézben a Fidesszel

Úgy fogalmazott, két fontos döntést hozott hétfőn:

Borkai egyébként a szavazatok 44,43 százalékát szerezte meg, úgy, hogy a helyi jobbikosok utolsó pillanatos kilépése az ellenzéki együttműködésből is őt segítette, míg legnagyobb kihívója, Glázer Tímea a szavazatok 42,82 százalékát kapta. A győri ellenzék a szavazatok újraszámlálását követeli.

Borkai Zsoltnak kérdéseket nem lehetett feltenni a bejelentése után - írja az Index.

Korábban írtuk: Ma már ne várja Orbán véleményét a Borkai-ügyről, Bakuból aligha fogja megüzenni

A Türk Tanács ülésére érkezett Orbán Viktor magyar miniszterelnök - idézi az azeri média tudósítását a hvg. Az Azertac hírügynökség szerint a miniszterelnök már korábban megérkezett a bakui Alijev nemzetközi repülőtérre, fotót is közöltek arról, ahogy Azerbajdzsán első miniszterelnök-helyettese, Yagub Eyyubov fogadja.

Türk Şurasının VII Zirvə Görüşündə Macarıstanın Baş Naziri Viktor Orban da iştirak edəcəkhttps://t.co/SitUgoPLWW pic.twitter.com/lJqYaE18iO

— AZERTAC News Agency (@AZERTAC) 2019. október 14.

A Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán. Magyarországnak megfigyelői státusza van a szervezetben.Az MTI nem tesz említést arról, hogy Orbán is Bakuba utazott, a közmédia hírügynöksége csak arról számol be, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter van az ázsiai országban, már megbeszélést is folytatott Elmar Mammadyarov azeri, Kamilov Abdulaziz üzbég és Mukhtar Tileuberdi kazah külügyminiszterrel.

Orbán videót is közzétett az érkezésről:

Aki pedig a fenti videócskát nézi, annak azért lehet hiányérzete, mert a kormányfő vasárnap reggel még azt ígérte az Indexnek: hétfőn mondja el a véleményét a Borkai-ügyről:

Igaz, azt nem mondta, melyik hétfőn...

Frissítés: egyenes beszéd és a következmények vállalása, azaz lemondatás helyett sunyin kiléptetnék a Fideszből

Ha igaz a kormánylap információja - és miért ne lenne igaz -, akkor Borkai polgármester maradhat... Csak éppen formalitásból kiléptetik a pártból, és mehet minden tovább, mintha mi sem történt volna.

A külföldön tartózkodó Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkai Zsoltot, a botrányba keveredett, ám vasárnap újraválasztott győri polgármestert.

A Magyar Nemzet úgy tudja, e találkozó következményeként Borkai Zsolt holnap sajtótájékoztató keretében jelenti be, hogy kilép a Fideszből.

Korábban írtuk: Győr szerint még Borkai is jobb egy DK-snál, de számos településen aratott váratlan győzelmeket a moslékellenzék





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából