Ugrás a cikkhez
Reklám

Miközben Borkai Zsolt kis különbséggel újra győzni tudott Győrben, szex- és korrupciós botránya biztosan közrejátszott abban, hogy az eddig mindössze három megyei jogú várost igazgató ellenzék mostantól tíz ilyen városért felel.

Megtartották

Elhódították

Ezek közül egyikben sem óriási szenzáció az ellenzék győzelme, de hogy mind a tízben megtörtént, az váratlanul nagy siker, olyan, amire az ellenzéki oldalon a Borkai-ügyig kirobbanásáig aligha számított bárki is - írja a 24.hu.

(A képen Borkai leadja szavazatát a feleségével - ehhez a jelenethez még mi sem tudunk kommentárt fűzni.)

Mindemellett tény, hogy a megyei jogú városok többsége (a huszonháromból tizenhárom) a Fidesz kezén marad. Igaz, ezek eredménye is nagyon vegyes képet mutat: Szolnokon mindössze egy százalékponttal győzött a fideszes Szalay Ferenc, és a közgyűlési többségét elvesztette, Szekszárdon pedig ennél is kisebb volt a különbség, miközben Zalaegerszegen Balaicz Zoltán majdnem 70 százalékot szerzett, de a kaposvári, a kecskeméti Fidesz-győzelemhez sem fért kétség egy pillanatig sem.

A Fidesz okkal büszkélkedhet azzal, hogy kiütéses győzelmet aratott a megyei közgyűlési választásokon – a megyei listákra a megyei jogú városokban nem szavaznak, vagyis az újra narancssárgába boruló ország képe (amire biztosan sokat hivatkozik majd a kormányoldal) ezúttal a nagyvárosok nélkül igaz.




Ettől még tény, hogy például a Szabolcs megyei közgyűlésben a Fidesz 18 helyet szerzett, a második helyen végző Jobbik hármat, és hasonló a kép Zalában, Vasban és Bács-Kiskunban is, sőt a Fidesz még azokban a megyékben is kényelmes közgyűlési többségben lesz, ahol pedig az ellenzék összefogva indult ellene, így Hevesben és Komárom-Esztergom megyében. Ami az ország kettészakadását jelzi még akkor is, ha a képlet mostantól ennél sokkal bonyolultabb.

A vasárnapi választás fontos fejleménye ugyanis, hogy nem igaz már az az egyszerűsítés sem, hogy a nagyvárosok fele az ellenzékhez húz, de a vidék többi része fideszes.

Bajától Vácig, Balmazújvárostól és Jászberénytől Szentendréig aratott váratlan győzelmeket az ellenzék, amelynek a NER kilenc éve után egyetlen túlélési esélye volt: az, hogy pozíciókat szerez az önkormányzatokban. Megtette. Így bár véget ér a nagy roham, a másfél év alatt lezavart három országos választás, két elsöprő kormánypárti siker után a harmadik nem következett be. Ez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz – amely 2006-ban épp az őszödi beszéd után tartott önkormányzati választáson alapozta meg négy évvel későbbi győzelmét – nem dőlhet hátra, és veheti biztosra 2022-es győzelmét, a magyar politika pedig nem olyan egyoldalú többé, mint amilyennek az elmúlt években látszott.

Kapcsolódó: Jobbliberálisról balliberálisra, narancs rongyokról vörösökre váltott a főváros





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából