Ugrás a cikkhez
Reklám

500, illetve 300 ezer forint jár évenként a "károsult roma gyerekeknek" a gyöngyöspatai iskolai elkülönítésért és a "rosszabb minőségű oktatásért" - mondta ki a Debreceni Ítélőtábla. A pénzt 15 napon belül ki kell fizetni a kiscsaládoknak az adónkból.Illusztráció (valószínűleg)

Az eddig sem volt kérdés, hogy a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában (ahol épp most hurcolják meg az igazgatót, mert elvesztette a türelmét a cigány pofátlanság miatt) "szegregálták a roma diákokat" - ezt 2015-ben mondta ki a Kúria -, ma viszont az is eldőlt, hogy ezért kártérítés is jár nekik ezért.

Az ügyben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) jogászai képviselték a 62 érintett gyereket, 2016-ban indult a per, ami a "gyerekeket ért károkért" követelt összesen 209 millió forintot. A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében úgy látta, jár a kártérítés - mondta a hvg-nek Sahin-Tóth Balázs, a CFCF ügyvédje.

Másodfokon megállapította a bíróság, hogy két jogcímen is megsértette az iskola a gyerekek személyiségi jogait, a jogellenes elkülönítéssel és az alacsonyabb színvonalú oktatással. A "roma" gyerekek ugyanis nem mehettek fel az első emeletre, a földszinten kellett maradniuk, ahol olykor nem működött a mosdó sem. És előfordult, hogy hetedik-nyolcadikban a negyedikes tankönyvből tanították őket (vajon miért?... - a szerk.), vagy alig volt kémiaórájuk, helyette csak számítógépeztek. Így aztán a nyolcadik után sorra hullottak ki a gyerekek a szakiskolákból.

A másodfok egységesen 500 ezer forint "kártérítést" állapított meg a gyerekeknek 2004-től 2012-ig évenként (2004-es az egyenlő bánásmódról szóló törvény). 2012-től pedig már csak a fizikai elkülönítés volt, így onnantól 2017-ig évente 300 ezer forint jár a "diákoknak".

A másodfokú ítélet lényegében helyben hagyta az elsőfokú ítélet összegeit, annyit módosítással, hogy az elsőfokú bírósággal szemben az Ítélőtábla úgy döntött, a sok igazolatlan óra sem csökkenti a kártérítés összegét (magyarul a cigánynak mindent szabad), ugyanis

az iskola dolga is motiválni a gyereket a bejárásra, a sok hiányzást nem lehet önhibának minősíteni...

A jogerős ítéletre 60 napig lehet kérni a Kúrián felülvizsgálatot, mondja Sahin-Tóth, de ettől még az ítélet jogerős, így 15 napon belül jár a pénz a gyerekeknek. (Pontosabban a szüleiknek, italra és kábítószerre - a szerk.) Ha a Kúria a felülvizsgálat során úgy ítéli meg, kevesebbet kellene fizetni nekik, akkor valamennyit majd vissza kell adniuk. (Pontosabban kellene - a szerk.) Az alperesek (a gyöngyöspatai önkormányzat, az általános iskola és a Hatvani Tankerületi Központ) kérhetik, hogy a Kúria döntésééig függesszék fel a kifizetést, de nem valószínű, hogy ezt helyben hagyja a Kúria.

És hogy miért kellett elkülöníteni a vadakat?

Erről valamiért nem szól a hvg cikke, és Sahin úr sem beszél róla.

Említik viszont a korábban hivatkozott összeállításban:

(Kuruc.info)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából