Ugrás a cikkhez
Reklám

Idén már nem zárják kordonok mögé a Budapest Pride-on résztvevőket, noha a rendőrség eredetileg ezt szerette volna. Ennek ellenére élő erővel védeni kell őket, mert számítani lehet ellentüntetőkre, igaz, őket viszont kordonnal karanténozzák. Így a menethez szinte bárhol lehet csatlakozni. Az Index összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a hétvége sajnos valóban legjelentősebb budapesti eseményéről.

Óriási dolog, hogy idén először nem kordonozzák el a felvonulást - mondta az Indexnek a Budapest Pride sajtómunkatársa, Peksa Kama. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy míg a korábbi években a felvonulás útvonalát kordonokkal kerítették körbe, így védve a felvonulókat, ezúttal nem lesznek kordonok, a rendőrség élő erővel biztosítja a rendet. Az, hogy ez így alakult, egy bírósági ítéletnek köszönhető, valamint annak, hogy a szervezők és a rendőrség folyamatosan egyeztetett. A szervezőknek régi álmuk vált valóra, ugyanis ők évek óta azért küzdöttek, hogy eltűnjenek a kordonok. Legalábbis őket ne zárják karanténba, merthogy lesznek kordonok, csakhogy azokkal a Pride ellen tüntetőket teszi a rendőrség "karanténba". Merthogy szórványosan ugyan, de számítani lehet majd ellentüntetőkre.



Kép a tavalyi rendezvényről (fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség)

A Pride weboldalán közzé is tettek egy térképet, ahol pontosan jelölik, mely pontokon ajánlott és hol nem ajánlott csatlakozni. Ebből is jól látszik, hogy szinte bárhol lehet majd csatlakozni a menethez, csak egy-két olyan helyszín van (például az Erzsébet tér, Bazilika, Vértanúk tere), ahol az ellentüntetők és a rájuk szabott kordonok miatt nem ajánlott a csatlakozás. A Bazilikánál például imával készülnek az ellentüntetők. Az elmúlt hetekben egyébként több alkalommal is "megzavarták a Pride-hónap eseményeit", ezeket az akciókat jellemzően a "Mi Hazánk Mozgalomhoz köthető figurák" hajtották végre. De azért akad bőven ellenpont: már 33 ország magyarországi nagykövetsége csatlakozott a Pride-hoz.



A deviánsrajongók térképe

Büszkék a kordonmentességre, és örülnek az "agresszív radikális zavargók" elszeparálására

A rendőri élő erő mellett a Pride szervezői 300 emberrel biztosítják majd a rendet. Ennek a 300 embernek egyebek mellett az lesz a feladata, hogy kiszúrják, ha esetleg valahol a biztonság szempontjából kockázatos dolog történik. Ezen kívül abban is segítenek, hogy gördülékenyen tudjanak csatlakozni a menethez azok, akik szeretnének, illetve biztonságosan el is tudják hagyni a menetet, ha azt szeretnék. Peksa Kama az Indexnek azt mondta: bíznak a rendőri élő erőben és a saját biztosítóembereikben, így ők mindent meg fognak tenni azért, hogy a felvonulók rendben, balhé nélkül vonulhassanak. "Mindenkit várunk július 6-án, aki egyetért a céljainkkal, aki hisz abban, hogy a szolidaritás, a kiállás másokért és önmagunkért olyan cél, amiért érdemes küzdeni. Mi ezt tettük eddig, és ezt tesszük a továbbiakban is" - hangsúlyozták a szervezők. Hozzátették azt is: nem hagyják, hogy "agresszív radikálisok megfélemlítsenek bennünket, büszkék vagyunk arra, hogy hosszú évek küzdelmeinek köszönhetően mára egyértelművé vált: nem a békés felvonulókat, hanem az agresszív radikális zavargókat kell elszeparálni."

Kamerás jogi megfigyelők is lesznek, ez viszont nem újdonság, az elmúlt években már alkalmazták a szervezők ezt a technikát. Nem is eredmény nélkül: 2017-ben jogerősen elítélték a 2013-as felvonulás után embereket bántalmazó férfiakat, sőt a bíróság azt is hangsúlyozta, hogy nem csak a bántalmazás, hanem a nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel riadalomkeltő - fogalmat az Index.



És a normálist pártolóké

A felvonulás résztvevői 15 órakor kezdenek el gyülekezni a Kossuth téren, ahol tíz magyarországi civil szervezet sátra lesz kiállítva. A Kossuth téren lesznek majd beszédek és "Csókflashmob" is. A műsorvezető Karafiáth Orsolya lesz, de beszédet mond Máté Dezső szociológus, társadalomkutató, meleg-roma aktivista és a Peksa Kama a Budapest Pride sajtószóvivője is. A menet 16:00 órakor indul, miután kibontottak egy óriás szivárványzászlót.

A felvonuláshoz csatlakozhat bárki, aki egyetért a Budapest Pride céljával és eszmeiségével és minden helyzetben erőszakmentesen és békésen viselkedik - közölték a szervezők.

A menet a Falk Miksa utca felé indul el az alábbi útvonalon:

Kossuth Lajos tér - Falk Miksa utca - Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila utca - Széchenyi István tér - Apáczai Csere János utca - Március 15. tér.

A szervezők a házirendben arra figyelmeztetnek, hogy a menetkísérők és a rendezők kéréseit mindenkinek be kell tartania. "A szervezők és menetkísérők a rendezvényen való részvételt belépéskor, vagy a rendezvény folyamán bármikor megtagadhatják, ha úgy látják, hogy az adott személy részvétele nem támogatja a rendezvény célját vagy békés lebonyolítását" - írják. Például ha valaki megtagadja, hogy bemutassa, mi van a táskájában, vagy gyűlöletkeltő, uszító feliratot hord vagy ilyen zászlót tart fent, vagy ellenségesen lép fel a résztvevőkkel szemben, vagy tiltott tárgyat akar bevinni, ne számítson arra, hogy beengedik. (A deviánsok nemzet- és vallásellenes uszításai eddig nem okoztak gondot a szervezőknek, valószínűleg most is a toleranciadiktatúrába nem illeszkedő feliratokra gondolnak - a szerk.) "A belépésről, valamint a részvételről való döntést kizárólag a szervezők és a menetkísérők hozzák meg, és azt sem a helyszínen, sem később nem kell indokolniuk" - áll a házirendben.

Biciklivel lehet menni, de csak akkor, ha tolják. Gördeszkával, görkorcsolyával pedig csak úgy lehet vonulni, ha az a többiek testi épségét nem veszélyezteti.

(Index nyomán)

Forgalmi változások:

- Változik a fővárosi forgalmi rend a farrázók miatt

Az elmúlt két évben is volt miért hálálkodniuk Orbánéknak:

- "Köszönjük, hogy a Parlament előtt tarthatunk egy ilyen rendezvényt!" - üzente Orbánnak a főbuzi

- "Ez volt minden idők legnagyobb Pride-ja! [...] sokkal szabadabb volt, mint a korábbi években"

Korábban írtuk:

- Általános mozgósítás: normalitáspárti tüntetések szombaton a buzifelvonulás mentén





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából