Ugrás a cikkhez
Reklám

Kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre – nyilatkozta a megbeszélés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke.



Fotó: Evelin Somody / Index

Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a Fideszt. Ezt a háromtagú tanácsot az Európai Tanács volt elnöke, a belga Hermann van Rompuy vezeti, másik két tagja sajtóértesülések szerint az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering lesz.

A javaslatban nem szerepel az, hogy mennyi időre függesszék föl a Fidesz tagságát, de egészen biztosan hónapokról van szó.

A bölcsek tanácsa azt vizsgálná, hogy a Fidesz betartja-e Manfred Weber frakcióvezető kéréseit – ne legyen EU-ellenes kampány, a CEU maradhasson Budapesten – és hogy a Fidesz politikája megfelel-e a Néppárt novemberi kongresszusán elfogadott nyilatkozatban foglaltaknak. Ez a nyilatkozat, amit novemberben a Fidesz is megszavazott, azt is tartalmazza, hogy az Európai Néppárt büszke rá, hogy az Európai Unió a liberális demokráciában gyökerezik.

A felfüggesztés azzal jár, hogy a Fidesz nem vehetne részt az Európai Néppárt rendezvényein, amelyből a soron következő holnap lesz, amikor az uniós csúcstalálkozó előtt a néppárti kormányfők egyeztetik a pozícióikat. Ezen a kívül a Fidesz nem szavazhatna a Néppárt testületeiben, és nem javasolhatna jelölteket néppárton belüli pozíciókra, például elnökségre vagy alelnökségre.

Esther de Lange megjegyezte: örül, hogy a magyar kormány hajlandóságot mutat a CEU ügyének a megoldására. Azt mondta: a felfüggesztésből és a bölcsek tanácsából álló kettős javaslattal elkerülhetik a korábban ismétlődő eseteket, amikor a Fidesz ígéretet tett a változtatásokra, de nem tartotta be őket.

Másodlagos kérdés, hogy a Fidesz egy felfüggesztésről szóló döntés után kilép-e a Néppártból, reagált Esther de Lange arra, hogy a magyar kormány kilátásba helyezte a Fidesz kilépését a pártcsaládból. Az elnökség feladata, hogy annak a 14 tagpártnak a kérését tiszteletben tartsák, akik a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését kérték az EPP-ből, szögezte le.

Akárhogyan fogja otthon magyarázni Orbán Viktor, ezt a javaslatot az EPP elnöksége adta be – húzta alá Esther de Lange. De Lange a holland kereszténydemokrata pártnak, a CDA-nak a tagja, amelyik közte van annak a 14 pártak, akik indítványozták a Fidesszel szembeni hivatalos fellépést.

Orbán Viktor nem nyilatkozott az ülés előtt. Egy pillanatra megállt az újságírók előtt a terembe menet, és azt annyit mondott: úgy tudja, negyed hatkor sajtótájékoztatót fog tartani.



Újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Azt szeretnék elérni, hogy a felfüggesztésnek kizárás legyen a vége

Az ülés előtt a svéd Moderaterna (Mérsékeltek) párt arról beszélt, hogy nagy többséget szeretnének állítani a Fidesz felfüggesztése mellé. Tomas Tobé, a párt EP-listavezetője a találkozó előtt azt nyilatkozta: meg kell védeni az Európai Néppártot, és ez úgy lehetséges, hogyha csak olyan pártok lesznek tagjai a politikai közösségnek, amelyek tisztelik a joguralom elvét, és az oktatás és kutatás szabadságát.

A Mérsékeltek féléves időszakra javasolják a Fidesz tagságának felfüggesztését, ami alatt a Fidesz bizonyíthatja, hogy tiszteletben tartja a Néppárt közös értékeit. Hozzátette azonban, hogy szinte biztos benne, hogy Orbánék nem fogják tiszteletben tartani a Néppárt értékeit, ezért azt szeretnék elérni, hogy a felfüggesztési procedúra végén kizárják a szövetségből a magyar kormánypártot.

Mi ez a bölcsek tanácsa?

A „három bölcs” alkotta tanács létrehozásának tervéről elsőként a Bild című német lap számolt be a hírportálján március 11-én, azt írták, hogy az elképzelést Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár, az ÖVP elnöke dolgozta ki, közös tervük a Fidesz EPP-tagsága megszüntetésének elkerülésére szolgál.

A Spiegel felidézte, hogy 2000-ben a „három bölcs” – Martti Ahtisaari volt finn államfő, Marcelino Oreja volt spanyol külügyminiszter és Jochen Frowein német nemzetközi jogász – arra a megállapításra jutott az ausztriai látogatás révén, hogy az ÖVP és az FPÖ koalíciós kormánya az EU értékeinek és normáinak megfelelően folytatja munkáját.

A jelentést átadták az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfőjének, Jacques Chiracnak, és röviddel ezután a 14 tagország feloldotta az Ausztria elleni szankciókat.

(Index - MTI nyomán)

Korábban írtuk: Orbán Weberéknek: garantáljuk, hogy a CEU tovább oktathat és kutathat Magyarországon





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából