Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy nappal azelőtt, hogy az Európai Néppárt közgyűlése szerdán a Fidesz kizárásáról vagy a pártcsaládban maradásáról tárgyal, Orbán Viktor levelet küldött a bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU). Ebben azt írja: garantálja, hogy a CEU tovább kutathat és oktathat Magyarországon. Florian Hermann, a Bajor Szabadállam kancellári hivatalának vezetője a Süddeutsche Zeitungnak idézett is a levélből.




Orbán ezt írta:

A magyar kormány nevében biztosíthatom önöket, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem és a CEU együttműködése a magyar felsőoktatásban semmilyen akadályba nem ütközik.

Mint ismeretes: a múlt héten Budapestre látogatott Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje. Weber, aki egyben a CSU alelnöke is, korábban három feltételt szabott a Fidesznek arra, hogy rendezze kapcsolatait az európai pártcsaláddal: távolítsa el a Brüsszel-ellenes plakátokat, kérjen bocsánatot az Európai Néppárt vezetőit bíráló megjegyzéseiért, és biztosítsa a CEU megmaradását Budapesten. Azóta bejelentették, hogy a Brüsszel-ellenes plakátokat eltávolítják és másik kampányt indítanak, Orbán pedig bocsánatot kért a Néppárt vezetőitől, de politikai irányvonalát fenntartotta.

Mielőtt Weber Orbánnal találkozott volna, a CEU-ra ment. Itt megerősítette, hogy Bajorország szeretne részt venni a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) tanszékeinek finanszírozásában. Bajorország két tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik tanszék finanszírozásában pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a müncheni műszaki egyetem koordinációjával valósítanák meg.

Tavaly december 3-án a CEU vezetése azt jelentette be, hogy hiába teljesítették a módosított magyar felsőoktatási törvény előírásait, a kormány nem hajlandó aláírni a működésüket garantáló nemzetközi megállapodást, ezért amerikai akkreditációjú képzéseiket Bécsbe költöztetik. Azt egyelőre nem tudni, mire használják a Budapesten maradt oktatási épületeket.

A kormány a brüsszeli bírálatokra visszavágva már korábban is azt állította, hogy a CEU jelenleg is Magyarországon van és működik. Akkor a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff azt mondta: "a CEU-t kiszorították Magyarországról. A magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai hamisak és félrevezetők".

Frissítés: még meg is köszönte

Florian Herrmann elmondta: Orbán Viktor "köszönettel elfogadta" azt a bajor javaslatot, hogy a müncheni műszaki egyetem (Technische Universität München - TUM) finanszírozzon a CEU-n két tanszéket, amelyeken a demokrácia és a kormányzás tudományos kérdéseivel foglalkoznak, és vegyen részt egy harmadik tanszék finanszírozásában is, amely alapítványi formában működne. Herrmann kiemelte: Orbán Viktor garanciát vállalt arra, hogy a CEU továbbra is folytathat tudományos kutatási és oktatási tevékenységet Budapesten.

Florian Herrmann úgy vélte, a magyar kormányfő gesztusa egyértelmű jele annak, hogy enyhíteni kívánja a pártja, a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága körüli vita hevességét.

A Süddetsche Zeitung összeállításában azt írta, hogy Orbán Viktor a CEU-ra vonatkozó bajor javaslat elfogadásával teljesítette valamennyi feltételt, amelyet az EPP európai parlamenti választási csúcsjelöltje, a CSU-s Manfred Weber megszabott a Fidesz EPP-tagságának megőrzéséhez.

(Index - atv)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából