Ugrás a cikkhez
Reklám

Mobil óriásplakáton üzennek Orbán Viktor miniszterelnöknek az európai liberálisok, teherautóra szerelt hirdetőtáblájuk a kedden útjára indított akció keretében Brüsszel különböző kiemelt pontjain fog feltűnni, válaszul a magyarországi fejleményekre és kormányzati médiakampányokra.




A plakátot délelőtt az Európai Parlament (EP) épülete előtti téren állították ki, innen a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt székházához, illetve a magyar nagykövetséghez mennek, útba ejtve az Európai Tanácsot és az Európai Bizottságot. A brüsszeli akció a hivatalos tájékoztatás szerint nagyjából 1500 euróba került.

A teherautó később Magyarországra is el fog látogatni.

A hirdetőtáblán Orbán Viktor fényképe látható, valamint a következő angol nyelvű felirat: "Először elteszi a pénzünket, majd le akarja rombolni Európát". A mobil óriásplakát másik oldalán magyar nyelvű az üzenet: "Kezdetben csak a pénzünkre utazott. Most Európa egysége a tét!"

@guyverhofstadt sagt Victor #Orban den Kampf an. Dieses Auto fährt heute den ganzen Tag durch das Europaviertel. Stationen: die ungarische Botschaft, das Hauptquartier der Europäischen Volkspartei EVP und der Hauptsitz der EU-Kommission.#valuesfirst pic.twitter.com/rcLFAnRd0z

— ARD Studio Brüssel (@ARDBruessel) 2018. november 6.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője levélben tájékoztatta az akcióról párttársait, amelynek kiszivárgott változata szerint megelégelték az EU alapértékei elleni magyarországi támadásokat és a közpénzből finanszírozott médiahadjáratot a párt képviselői ellen, ezért így válaszolnak a magyar kormánynak.

Verhofstadt rövid sajtótájékoztatót tartott, amelynek során úgy vélekedett, hogy a pénz az egyetlen dolog, amelyet a magyar kormányfő szeret az Európai Unióban, a közös értékeket azonban egyáltalán nem tartja tiszteletben.

Hangsúlyozta: Orbán Viktor egy "korrupt illiberális állam" építésére használja fel az uniós adófizetők pénzét, illetve arra, hogy az EU ellen hangolja a lakosságot.

Mint mondta, ideje végre reagálni, Európa ugyanis eddig tétlenül nézte, hogy "rendkívül agresszíven támadják a liberális demokráciát" Magyarországon.

Sajtóhírek szerint a kampányt az Európai Néppárt szerdán kezdődő kongresszusára időzítették.

Nem zárják ki a Fideszt, de lesz egy kis nyomásgyakorlás

Nincs napirenden a Fidesz kizárása az Európai Néppártból (EPP) – jelentette ki Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és az EPP európai parlamenti választási csúcsjelöltségére pályázó politikusa egy keddi prágai rádiónyilatkozatban. „A Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű” – jelentette ki Weber abban az interjúban, amelyet kedden sugárzott a közszolgálati Cseh Rádió (CRo).

A német politikus ugyanakkor kifejtette: az EPP-ben nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta az Európai Parlament javaslatát a jogállamisági eljárás megindítására Magyarország ellen.

„Ugyanakkor világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá” – tette hozzá a bajor EP-képviselő.

Frissítés: a kormány köszöni a segítséget

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Twitteren élt a lehetőséggel: "Verhofstadt és liberális haverjai a bevándorlási politikája miatt pocskondiázzák Magyarországot. Társaságával Magyarországot és az Európai Uniót a bevándorlók földjévé akarják tenni. Nem változtatunk az álláspontunkon, mert a magyarok számos alkalommal világossá tették: nem akarnak bevándorlóországban élni."

.@guyverhofstadt and his liberal pals are beating up on Hungary for our immigration policy. His cabal would turn HU and EUR into lands of immigrants. We will stand by our policy b/c Hungarians have made their voice clear many times: They DON'T want to live in an immigrant country https://t.co/6dq7VbQ3EZ

— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) 2018. november 6.

(ATV - MTI - HVG)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából