Ugrás a cikkhez

Javában zajlik a szokásos cigány hazudozás és rasszistázás, és ki más adna teret neki, mint a Népszava... (Most, hogy nincs már Népszabadság, többek között Vona Gábor őszinte sajnálatára.)

"A történtekre nagyon másként emlékeznek az ott élők" - így kezdődik a lincselő cigányok mosdatása.

A rokonok szerint ők nem bántottak senkit, de úgyis rajtuk veri majd el a rendőrség a balhét, mert, mint mondták, roma származásúak, sötét a bőrük és nincs pénzük jó ügyvédre, hogy megvédjék magukat.
Alább a cikk folytatása:

Az Enccsel szinte egybeépült faluban (Fügödön történt az eset - a szerk.) érkezésünkkor – azaz még néhány nappal a történtek után is – tucatnyian sereglenek össze az előtt a ház előtt, ahol Anasztázia két testvérével és szüleivel él. Aznap innen „kóborolt el” a kislány a Fő úton élő unokatestvéréhez, de az is lehet, hogy a szemközti házban mulató apját kereste – a részleteket mindenki másképpen meséli.

Az édesanyát nem találtuk otthon, a kislányhoz ment, bent is alszik majd vele a kórházban. A nagymama – aki eközben a másik két testvérre vigyáz – azt mondja, az unokája napokig élet-halál között lebegett, a koponyacsontja betört, a tüdeje bevérzett, a lábáról lehántotta a húst a nekiütköző autó. A sajtó napokkal később egy Facebook-bejegyzésből értesült az eseményről.

A Fő utcán élő Putnoki Szilvia szerint ő maga főszerepet játszott abban, hogy az ügyből ne legyen második Olaszliszka. Az asszony – akinek közeli rokona a kislány édesapja – a házából hallotta a csattanást, és csak másodpercekkel később észlelték, hogy egy vérző gyerek fekszik a kapu előtt, a túloldalon.

– A boltos Éva kiszállt a kocsiból, zokogott, és azt ismételgette, hogy ő volt a hibás, hívják a rendőrséget, mert elütötte a gyereket. Nem volt jó állapotban, később tudtuk meg, hogy aznap reggel a karjaiban halt meg a barátnője, aki súlyos beteg volt – nem kellett volna egyáltalán kocsiba ülnie – mondták az utcabeliek. A vérző kislány láttán a feldühödött férfiak – köztük a gyerek apja és nagybátyja - a boltosnak estek, hangos szóval, taszigálással fenyegették, az autóját téglával szétverték. A további ütlegelést Putnoki Szilvia akadályozta meg azzal, hogy rákiabált az unokaöccseire, és testével is védte az asszonyt. Később pedig megállított egy rohamkocsit, amelyik egy szülő nőhöz tartott épp, így a vérző, eszméletlen gyereket sikerült előbb a szomszéd faluba, onnan pedig mentőhelikopterrel a miskolci kórházba szállítani.

A rokonok szerint a boltos autója előzni kezdett egy ott parkoló, épp krumplit áruló teherautót, így a sofőr a túloldalon ütötte el a kislányt. A rendőrségi jelentések szerint viszont a kislány a menetirány szerinti sávban ugrott az autó elé, amikor át akart szaladni a túloldalra, és a teherautó takarásában a vezető nem láthatta őt. Az asszony, észlelve a gyermeket, megpróbálta elrántani a gépjárműve kormányát, de az ütközést már nem tudta elkerülni. A helyszínre – a bejelentést követően néhány percen belül – kiérkező rendőrök a dühös helybelieket megnyugtatták, a gépjárművet vezető nőt a szolgálati autójukba ültették, a mentőszolgálat munkatársai pedig kórházba szállították a súlyos sérülést szenvedett gyermeket. A rendőrök a sofőrt ért bántalmazás miatt egy 19 és egy 27 éves helyi férfit állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként rongálás, valamint garázdaság- és testi sértés megalapozott gyanúja miatt, majd az Encsi Rendőrkapitányság mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette.

A boltost nem sikerült elérnünk, az üzlete – ahová egyébként a fügödi romák is jártak – zárva van, házát állítólag rendőrök vigyázzák. Beszéltünk a sógornőjével, a falu óvónőjével, aki szerint a rokonok hazudnak, semmi sem úgy történt, ahogy elmesélték: a sógornőjét alaposan összeverték, úgy, hogy a fogai is kitörtek, és nem a kormányba verte bele az arcát, ahogy azt terjesztik. Lassan ment, még egy biciklis is megelőzte – tette hozzá –, és amúgy sem az a száguldozós típus. A család úgy tudja, hogy az asszony az eset után nem marad a faluban, sem boltosként, sem fügödiként nem tudna tovább itt élni.

Az eltérő állítások vélhetően a bíróság előtt tisztázódnak majd. Sokat segíthet, hogy az eseményeket állítólag egy köztéri kamera is rögzítette, annak objektivitását talán nem vonja majd kérdőre senki.

Frissítés: Toroczkai "majdnem Olaszliszka"-gyűjtése:

Ezúttal az encsi cigánytelepen igyekeztek meglincselni egy arra autózó áldozatot, éppen úgy, mint Olaszliszkán annak idején. Az elmúlt években a pártok úgy csináltak, mintha Farkas Flórián ezt a problémát is megoldotta volna, pedig csak a szőnyeg alá söpörték. Íme, néhány újságcikk címe, amelyekből kiderül a nem polkorrekt igazság:

Korábban írtuk: Ütötték, ahol érték - megszólalt a nő, akit kis híján agyonvert az encsi cigány horda

„Kiugrottam a kocsiból és kiabáltam, hogy hívjatok mentőt, hívjatok mentőt. Megijedtem nagyon, és sokkot kaptam. Egyszerűen fel sem tudtam hirtelen dolgozni, mert olyan semmiből jött a gyerek, hogy nem számítottam rá” – mondta a nő az ATV híradójának.
Elmondása szerint az ott levő családtagok azt kiabálták, hogy meghalt a kislány. A mentők eközben ellátták és elvitték a gyereket, ezután szabadultak el az indulatok: kijött az egyik rokon, aki szájba vágta (ekkor tört ki a foga), és ütötte, ahol érte.

Az autót vezető nőt a rendőrök menekítették ki a megvadult cigányok tömegéből, melyből többen már az autójának is nekiestek.

Korábban írtuk: Cigány sportnap Encsen: autósokra támadtak, 52 éves nőnek verték ki a fogát

A Boon.hu-t több olvasója is arról tájékoztatta, hogy egy balesetet követően kis híján újabb „Olaszliszka” történt Encs Fügöd városrészének egyik utcájában szombaton délután. Az arra közlekedők állítják: ott gyakori, hogy kisgyermekek játszanak az út szélén, vagy szaladnak ki az úttestre, felnőtt felügyelet nélkül, ezért mindenki óvatosan és csökkentett sebességgel közlekedik arra.
Így tett az a helyi nő is, aki szombaton délután arra járt autójával, ennek ellenére takarásból elé lépett egy gyerek, minden igyekezete ellenére sem tudta elkerülni a balesetet, és elütötte. Azonnal kiszállt az autójából, hogy a gyerek segítségére siessen, azonban a kislány összeszaladó rokonsága rátámadt, bántalmazták, és az autóját is megrongálták.

A lapnak nyilatkozó helybeliek szerint a nőnek kiverték egy fogát is, és a vele lévő vejét fojtogatták, a nagyobb bántalmazástól egy utcabeli nő igyekezett védeni az autóst.

„Életveszélyesen megfenyegették, így aludni sem mer otthon, Fügödön, a lakását éjszaka rendőrök felügyelték, mivel felgyújtással fenyegették meg, továbbá a gyermekének a halálát ígérték, így rokonainál lakik átmenetileg” – írja az olvasó.

A közösségi oldalon ennél durvább leírása kering az esetnek, ebben azt írják, több fogát is kirúgták a nőnek, az autóját pedig felborították, az utcabeli nő pedig a saját testével védte a lincselés ellen, így ő is megsérült.

Csak két támadó van őrizetben

A megyei rendőr-főkapitányság ezt válaszolta a lap érdeklődésére:

Encs, Fügöd településrészén közlekedett 2018. október 6-án 15 óra 40 perkor egy 52 éves helyi nő személygépjárművével. A sofőr autója elé egy, az út mentén parkoló gépjármű takarásából egy 5 éves kislány szaladt ki. Az asszony észlelve a gyermeket megpróbálta elrántani a gépjárműve kormányát, de az ütközést már nem tudta elkerülni. A balesetet követően a sofőr a helyszínen megállt és kiszállt gépjárművéből. Több helybeli a gyermek segítségére sietett, míg többen az asszonyt kezdték hibáztatni a történtekért, majd két férfi, egymást követően bántalmazta a nőt, valamint az autóját is megrongálták. A helyszínre – a bejelentést követően néhány percen belül – kiérkező rendőrök a dühös helybelieket megnyugtatták, a gépjárművet kormányzó hölgyet a szolgálati autójukba ültették, a mentőszolgálat munkatársai pedig kórházba szállították a súlyos sérülést szenvedett gyermeket. A rendőrök a sofőrt ért bántalmazással összefüggésben egy 19 és egy 27 éves helyi férfit állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként rongálás vétség, valamint garázdaság- és testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, majd az Encsi Rendőrkapitányság mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette.

"Sosem lesz békés az együttélés"

Az Index megkereste Szeles Andrást, Encs város fideszes polgármesterét, aki sajnálatosnak minősítette, hogy ilyen eset megtörtént a településen. Azt mondta, hogy a rendőrség és az egészségügy dolgozói azonnal megtették a szükséges lépéseket. Az eset szombaton délután történt, ő úgy érzékeli, hogy azóta csökkent a feszültség településen, és bízik benne, hogy lassan lenyugodnak a kedélyek, de úgy gondolja, hogy ott sosem lesz teljesen békés az együttélés.

"Sajnos ez a szégyenteljes, felháborító, és szomorú eset is azt bizonyítja, hogy vannak olyan emberek a közösségben, akik az általános emberi együttélési szabályokat nem tudják betartani, kivetkőztek emberi mivoltukból és állatias módon viselkedtek, ez a viselkedés pedig mindenféleképpen elfogadhatatlan. Ez a közösség évek óta ott él, és nem várható, hogy a tagjai egyik pillanatról a másikra megváltozzanak. Én abban bízom, hogy akik bántalmazták a hölgyet a lehető legszigorúbb büntetést fogják kapni az eljárás végén. Azt kívánom a sérült kislánynak és a bántalmazott hölgynek, hogy minél hamarabb épüljenek fel testi és lelki sérüléseikből" – nyilatkozta a polgármester.

Ugyanakkor azt is rendkívül fontosnak tartotta hozzátenni, hogy "nem csak a sofőr rokona, hanem a roma közösség közül is próbáltak a nő védelmére kelni"...

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából