Ugrás a cikkhez
Reklám

A jobbikos Árgyelán János győzheti le a Fidesz jelöltjét a Fejér megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerületben – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből. A sárbogárdi székhelyű választókerületben Árgyelán a legerősebb ellenzéki jelölt, akinek a fideszes Varga Gáborral kell megmérkőznie április 8-án. A Jobbik számára már 2014-ben is ez volt a legerősebb dunántúli körzet.




A kutatás szerint az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 44 százaléka Varga Gáborra (Fidesz–KDNP) voksolna, míg a legerősebb ellenzéki jelölt, Árgyelán János (Jobbik) támogatottsága 36 százalékos. A Jobbik jelöltjének támogatói között már (kis létszámban ugyan, de) a taktikai szavazók is megjelennek. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Szilveszterné Nyuli Ilonára a pártválasztók 14 százaléka szavazna. Az LMP jelöltje, Lapos Péter 2 százalékon áll. A Momentum ebben a választókerületben nem tudott jelöltet állítani.




A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 24 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 17 százalékon áll. Helyben rendkívül gyenge az MSZP–Párbeszéd, a teljes népesség 5 százaléka támogatja, míg a DK mindösszesen 3 százalékon áll. Az LMP-re 2 százalék voksolna. A választókerület gyakorlatilag kétosztatú, a baloldal támogatottsága elenyésző. A választókerületben magas, 25 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 16 százalék.




A pártot választani tudók 45 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 32 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–Párbeszéd támogatottsága ebben a kategóriában csupán 8, a DK-é 6 százalékon áll. Az LMP-t 3, az Együttet és a Momentumot 2-2 százalék támogatja.




Az Iránytű megjegyzi, hogy négy évvel ezelőtt Fejér megye déli fele volt az akkori baloldali összefogás második leggyengébb választókerülete országos tekintetben, a Jobbik szempontjából pedig ez volt a legerősebb dunántúli körzet. A 2014. évi országgyűlési választáson Varga Gábor az érvényes szavazatok 47,6 százalékával szerzett mandátumot. Árgyelán János 29,6 százalékkal a második helyen végzett. Az Összefogás jelöltje, Ecsődi László József az érvényes voksok 15,7 százalékát gyűjtötte be. Az LMP-s Szatmári Ildikó 2,6 százalékos eredményt ért el.

Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 16-tól március 18-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából