Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem az amerikai diplomát kiadó "offshore Soros-egyetemet" (CEU) akkreditálta a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel.

Az Emmi arra reagált, hogy a CEU szerdán arról számolt be, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság "az ötévente esedékes felülvizsgálatát követően megújította az egyetem magyar jogi entitása, a Közép-európai Egyetem intézményi akkreditációját".

A minisztérium azt írta, hogy a MAB a magyar jogszabályok alapján jogszerűen működő, magyar oklevelet kiadó Közép-Európai Egyetemet akkreditálta az intézmény saját kérelmére, ugyanis 2017. december 31-én lejárt ötéves intézményakkreditációja, de az Emmi szerint ez nem a CEU.

"Az amerikai jog szerint működő, az amerikai akkreditáció hatálya alatt működő, amerikai diplomát kiadó, offshore-nak számító CEU-val kapcsolatban továbbra is folyik a vizsgálat arról, hogy folytat-e egyáltalán honos országában képzést. A törvények minden egyetemre, a Soros-egyetemre is vonatkoznak" - fogalmazott a minisztérium a közleményben, tovább folytatva a tavalyi, több CEU-ról szóló kormányzati kommunikációt.

Az Emmi álhírnek minősítette a CEU akkreditációjára vonatkozó híreket.

Korábban írtuk: A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) az ötévente esedékes felülvizsgálat után megújította a Közép-európai Egyetem (KEE/CEU) akkreditációját – írta szerdai, a Magyar Nemzet által ismertetett közleményében az intézmény.



Na ki nevet a végén?...

Ennek értelmében a CEU a magyar tudományos kritériumoknak megfelelt, a következő öt évben is folytathatja tevékenységét. A MAB külön kiemelte a CEU-n zajló oktatás magas színvonalát és szerepét a magyar felsőoktatásban. Michael Ignatieff, a CEU rektora ezzel kapcsolatban közölte, büszke arra, hogy az intézményt újra akkreditálták Magyarországon.

A MAB döntése üzenetértékű. A magyar kormány az előző másfél évben erősen megkérdőjelezte a CEU működési struktúráját, mondván, kivételes előnyöket ad a magyar egyetemekkel szemben. A Soros által alapított egyetem ellen látszólag támadást indított a Fidesz, a lex CEU-ként ismert törvény tavaly tavaszi elfogadása után pedig azt szerették volna elhitetni, hogy komoly veszélybe sodorta az egyetem működését. A Soros-ügynökök által teljesíthetetlennek hazudott feltételeket határoztak meg világos határidőkkel: az amerikai kormánnyal tavaly októberig kellett volna megállapodnia a magyar kormánynak a CEU működéséről.

A CEU arról is írt, hogy az egyik legelismertebb nemzetközi egyetemi rangsorban (QS World University Rankings) a világ száz legjobb egyeteme közé került az intézmény politika, szociálpolitika, szociológia, történelem és filozófia tárgyakban. A közgazdaságtan és a jogtudomány terén a legjobb kétszáz egyetem között szerepel.

(Kuruc.info - MNO nyomán)

Kapcsolódó: Az EB beperelte hazánkat Orbánék CEU-s parasztvakítása miatt





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából