Ugrás a cikkhez
Reklám

Megkezdődött a 2006. október 23-i Kossuth téri rendőri akció áldozatainak kártérítési pere tegnap a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyben tavaly október 18-án nyújtott be keresetet Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője a térről jogellenesen kiszorított 173 tüntető közül három emblematikus személy, Gonda László, Fáber Károly és Bene Gábor képviseleté­ben.

A nem vagyoni kártérítés érvényesítése iránt indított eljárásban a Budapesti Rendőr-főkapitányság az alperes. – Ez a jogsértetti csoport – az áldozatok elsöprő többségével ellentétben, akiknek ügye a 2010-es kormányváltást követően rendeződött – máig semmilyen jóvátételt nem kapott, dacára annak, hogy a tüntetés erőszakos feloszlatását a bíróság 2010-ben jogellenesnek nyilvánította – emlékeztetett az NJSZ ügyvezetője. A több mint 11 évvel ezelőtti eset kapcsán a követelések elévülését a korábbi jogi képviselő, néhai Grespik László ügyvéd felszólításokkal megszakította, és a jogsértettek ügyét az Emberi Jogok Európai Bíróságához vitte 2009-ben.

– A magyar államot képviselő Igaz­ságügyi Minisztérium nemrég – a kereset benyújtását követően – a strassburgi bírói fórumnak adott válaszában elismerte a követelés jogalapját és egyezségre való nyitottságát jelezte – jelentette ki a bíróságon Gaudi-Nagy Tamás. A jogsértettek az egyez­séget elkerülhetetlennek és célszerűnek látják. A kárvallottak ügyvédje arról is beszámolt, hogy az egyez­ségi tárgyalások megkezdődtek, és remélhetőleg rövidesen írásbeli megállapodással, illetve önkéntes teljesítéssel végződnek.

Gaudi-Nagy Tamás arra is emlékeztetett: a Gyurcsány-kormány idején, 2006 szeptemberében és októberében elrendelt rendőrterror vezetői megúszták a számonkérést, csak néhány „kisrendőrt” ítéltek el. Hangsúlyozta: megfontolandónak tartja az NJSZ szintén tavaly október 18-án nyilvánosságra hozott alaptörvény-módosítási javaslatát, amellyel elévülésre tekintet nélkül felelősségre vonhatók lennének a 2006. őszi rendőri törvénytelenségek rendőr, ügyész és bíró felelősei. A nemzeti jogvédők javaslatát Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is támogatandónak találja.

(Magyar Idők nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából