Ugrás a cikkhez
Reklám

Szimpátiatüntetést szerveztek Gulyás Márton mellett kedd este fél hatkor a Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete elé, azt követően, hogy a felforgatót hétfő este őrizetbe vette a rendőrség. Gulyás egyes hírek szerint festéket dobott a Sándor-palota felé, így tiltakozva az ellen, hogy Áder János aláírta a CEU ellehetetlenítését célzó törvényt.



Így vitték el Gulyást

A Belgrád rakparti demonstráción a mintegy száz fős tömeg azt skandálta: „Engedd ki!”, „Demokráciát!”; a transzparenseken pedig az volt olvasható: „Elvesztette jogállam jellegét!”. A szimpátiatüntetés résztvevői később úgy döntöttek, hogy átvonulnak a Gyorskocsi utcába, ahová nem sokkal öt óra után vitték Gulyást. A több száz fősre duzzadt menet azt követelte: „Marcit ki, Orbánt be!”




A tömegben feltűnt Demszky Gábor is, aki már a vasárnapi CEU melletti tüntetésen is részt vett. A Hír TV kérdésére elmondta: nagyra becsüli Gulyást, ő maga is sokszor volt a Gyorskocsiban. Budapest korábbi főpolgármestere hozzátette: a 70-es és a 80-as években érte tüntettek, de ez most már egy másik ország, az az időszak annyiban hasonlít a jelenlegihez, hogy akkor diktatúrában éltünk, most pedig arra tartunk.




A Gyorskocsi utcai fogda előtt a tömeg Gulyás Márton fogva tartásáról szeretett volna tájékoztatást kérni, miközben a „Mocskos Fidesz”-t skandálták, a rendőröktől pedig az kérdezték: „Kit védtek?”. A demonstrálók és a rendőrök között lökdösődés, dulakodás is kialakult, a tüntetők be akartak jutni a fogdába, mivel senki sem fogadta őket az intézményből.




A keddi tüntetést szervező Facebook-csoport azt állítja, hogy Gulyás nem a rendőröket vette célba a flakonnal, "csak el akarta dobni a narancssárga festéket". Az ügyészségre hivatkozva azt írják: az ügyészség csoportos garázdaság elkövetésével vádolja, és minimum 72 óráig őrizetben akarja tartani, ez után dönt arról, hogy előzetesbe helyezik-e. A demonstrációt azért szervezték, mert véleményük szerint Gulyás akciója politikai véleménynyilvánítás volt, amely miatt nem tartóztathatnak le senkit.

A Fővárosi Főügyészség kedden délután adott ki közleményt két tüntetővel kapcsolatban, akiket garázdasággal és rongálással gyanúsítanak. A Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben két személyt hallgat ki gyanúsítottként, és gyorsított eljárásban történő bíróság elé állításukat tervezi. Az ügyészség csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a két gyanúsítottat, és egy társukat még keresik. Az ügy egyik gyanúsítottja a bűncselekményt próbára bocsátás próbaideje alatt, illetve más folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Előzetes letartóztatásukra a Budapesti Nyomozó Ügyészség nem tesz indítványt – tették hozzá.

(MNO nyomán)

HírTV-s bejelentkezések a helyszínről:

Frissítés: az Index videósa is megörökítette a fajtársak dulakodását:

Gulyás korábbi akciója: Zsidrákok háborúja: Darth Vader-jelmezes Soros-fiókák akarták megzavarni a nemzeti ünnepet Ásotthalmon





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából