Ugrás a cikkhez
Reklám

„Ghaith Pharaon szabályos körülmények között, vízummal és tartózkodási engedéllyel volt Magyarországon, az országba való belépése ellen egyik schengeni tagállam és az Interpol sem emelt kifogást. A KKM-nek és a befektetési ügynökségnek nem volt feladata az ő további ellenőrzése, és nem volt oka arra, hogy elzárkózzon a befektetési lehetőségek kiajánlásától” – válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a 444-nek, amikor arról kérdezték, hogy miért ajánlottak befektetési és üzleti lehetőségeket az FBI és az Interpol által a mai napig keresett Ghaith Pharaonnak.

A kérdést azután küldték el a Szijjártó Péter vezette tárcának, hogy szerdán a Magyar Narancs közölte, interjút készített Tarsoly Csaba csalással meggyanúsított Quaestor-vezérrel. A brókerbotrányban megbukott üzletember pedig azt mondta, hogy az általa 300 milliárd forint értékűre becsült, Duna City fantázianevű ingatlanberuházásról tárgyaltak a Cinege utcában, Orbán Viktor szomszédságában ingatlant vásárló szaúdi milliárdossal.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy volt egy arab befektető, akinek személyesen Magyar Levente államtitkár mutogatta a csepeli helyszínt. Most a KKM a 444-nek adott válaszában ezt azzal magyarázta, hogy a Pharaonnal való kapcsolatfelvételben nincsen semmi, mivel a minisztérium alatt működő Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) feladata, hogy magyarországi befektetési lehetőségeket ajánljon külföldi befektetőknek.

Pharaon a Magyar Narancs egy másik cikke miatt került bele a közbeszédbe még október közepén: a lap ekkor írt az új miniszterelnöki szomszédról, aki több magyarországi kastélyt is megvásárolt, találkozott Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal, vélhetőleg a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinccel együtt fregatozott az Adrián. Azt is tudni lehet már, hogy a vízumát és a tartózkodási engedélyét a jordán tiszteletbeli konzul, Zaid Naffa igényelte Bejrútban.

Ghaith Pharaon 1991 óta rajta van az FBI körözési listáján, gyanúsítják terrorpártolással, pénzmosással, korrupciós bűncselekményekkel, nukleáris eszközök tiltott kereskedelmével is.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából