Ugrás a cikkhez
Reklám

Egész biztosan borzasztó hír a kommunista pribékek, gyilkosok, szájba vizelők, körömletépők és leszármazottaik számára, akik a szovjet fegyverek árnyékában működtették a kommunizmusnak nevezett istentelen szörnyűséget, de a hosszú évek vetése beérett: elbontották a pásztói szörnyemlékművet.




Egyet már korábban ledöntöttek a két 56-os mártírjára méltán büszke palóc településen

1956. október 27-én a salgótarjáni események hatására felvonulást szerveztek Pásztón, amely során ledöntötték az akkori szovjet emlékművet. Egy középiskolás lány, Schleicher Mária elszavalta a Nemzeti dalt, amiért a forradalom leverése után többször is bevitték a rendőrségre, s brutális veréssel büntették hazafias tettét. Kortársai mai is szörnyülködve emlékeznek az egész testét borító fekete foltokra. A szabadságszerető pásztóiak aznap a járási és a községi tanácsházba is betörtek, jelentősen átalakítva a benti dekorációt. Ezen a napon ostrom alá fogták a közeli járási rendőrkapitányságot is, ahol úgy tudták, hogy 12 diákot tartanak fogva. A rendőrség a diákok szabadon bocsátását követelő tömeg közé könnygázgránátokat dobott.

Emlékműavatás Pásztón

A fenti címmel számolt be a megyei lap arról az eseményről, mikor hazánk szovjet megszállásának negyedszázados évfordulóján (számos település mellett), 1970. április 7-én Pásztón több ezres tömeggel hallgattatták meg Juhász Sándornak, az MSZMP járási bizottsága első titkárának beszédét. Ezen esemény keretében avatták azt az emlékművet, amelyet végül a tegnapi nap során elbontottak.




Tiltakozások a módszerváltást követően

A 2000-es évek második felétől egyre hangosabban követelték a szovjet hordát dicsőítő obeliszk eltávolítását, miután a választási kampány ígéreteit rendre négyéves hallgatás követte a helyi politikusok részéről.

HVIM - PÁSZTÓ from szabadfilm on Vimeo.

A Magyarok Világszövetsége, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik számos közös rendezvényt szervezett az ügy előmozdítása érdekében, de felajánlotta a segítségét a városvezetésnek a Nemzeti Jogvédő Szolgálat is.

Az Országgyűlésben Gaudi-Nagy Tamás és Novák Előd is felemelte a szavát a tarthatatlan állapotok ellen, ha már a fideszes mamelukok ezt nem tették.




Miközben a kormány talán azt várta, hogy a nógrádi hazafiak megunják és befejezik, addig a rendőrség 2012-ben sem tétlenkedett, ha a megszállókat dicsőítő emlékmű megrongálói ellen kellett nyomozni. Vida Ottó Kolozs r. alezredes, városi kapitány büszkén számolt be 2012 októberében a helyi képviselő-testület előtt a rongálásokkal kapcsolatos nyomozásokról. Biztos ami biztos alapon, térfigyelő kamerákat is felszereltek, hátha ezzel is kedvét szegik a kis mozaikcsempéket egyesével elhordó pásztóiaknak.



Előtte - utána

Az előző ciklusban Novák Előd, Sneider Tamás, dr. Gaudi-Nagy Tamás (több alkalommal is), Murányi Levente, Apáti István, Szilágyi György, Dúró Dóra, Bertha Szilvia, Zagyva György Gyula, Baráth Zsolt, Farkas Gergely, Hegedűs Lorántné és Mirkóczki Ádám is követelték írásbeli kérdés útján a Külügyminisztérium segítségét a szovjet emlékmű eltávolításához, amelyet aztán a Jobbik képviselői a következő ciklusban is következetesen folytattak.

(Kuruc.info)

Kapcsolódó: Makó is megszabadult Ságvári-szobrától





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából