Ugrás a cikkhez
Reklám

Tegnap délelőtt elvitték a makói Ságvári-szobrot Gerizdes városrészből. Az elszállíttatás ötletgazdája, a jobbikos Zeitler Ádám örül, a DK-s Török Miklós persze fel van háborodva.




Zeitler Ádám önkormányzati képviselő a helyi laptól értesült tegnap arról, hogy az önkormányzat elszállíttatta a Gerizdes városrészben állt köztéri Ságvári Endre-szobrot. Zeitler márciusban indítványozta az "alkotás" eltávolítását. Az ötlet nagy vihart kavart a makói elvtársak körében, tiltakozott ellene a Munkáspárt és a Demokratikus Koalíció (DK) helyi szervezete is.

A tér, ahol a szobor állt, már 1990 óta nem viselte a Ságvári nevet. Tegnap délután a szobornak már csak hűlt helyét találták, egy gödör, egy betontömb és egy teherautó nyoma tanúskodott az elszállításról.




A környék lakói elmondták: a kocsival 3-4 önkormányzati közmunkás érkezett délelőtt 10 óra körül, és kis híján balesetet is szenvedtek, amikor a mellszobor lebillent talapzatáról - vigyázni kell a kommunista zsidóval, még holtában is képes ölni.

Zeitler Ádám azt mondta, negyedszázaddal a rendszerváltás után ideje volt, hogy ne legyen a szobor közterületen.

Török Miklós, a DK önkormányzati képviselője felháborodással fogadta a hírt, ő ugyanis az elszállításról döntő testületi ülésen nyomatékosan kérte, értesítsék, mikor jönnek érte, ők ugyanis "szeretnék méltóképp elbúcsúztatni". Az értesítés elmaradt, és ez szerinte tiszteletlenség.

A városházán a sajtónak azt a tájékoztatást adták, hogy az áthelyezésre testületi határozat alapján, a Makói Városgazdálkodási Kft. feladatütemezése szerint került sor tegnap, és Hadik Magda alkotását a múzeumban helyezték el.

Feltehetőleg a makói volt a csendőrgyilkos szélsőbaloldali zsidó terrorista utolsó köztéri szobra Magyarországon.

(Délmagyar korrigálva)

Kapcsolódó:
- Ungváry "pontosít": Ságvári a Jobbik fellépésének hatására potenciális ÁVH-vezető sztálinistából bátor antifasisztává változott, aki jól tette, hogy csendőrt ölt, s kinek bűnei eltörpülnek Wass Albert és Prohászka "bűnei" mellett
- Ságvári és a "legendás bátorság"
- Egy apró adalék Ságváriék életrajzához
- A "haladó" baloldal máig vállalt emblematikus figurája: Ságvári-Spitzer, a csendőrgyilkos zsidó terrorista




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából