Ugrás a cikkhez
Reklám

Négy oldalas leporellóval segíti a kivándorlást tervező cigányokat a miskolci "roma" nemzetiségi önkormányzat. Az ügyintézésben, külföldi munkakeresésben segítő kisokos arra is figyelmeztet, hogy az EU tagállamai ritkán fogadnak be uniós menekülteket - tudta meg az Origó Váradi Gábortól, az önkormányzat elnökétől.



Még a csomagokat is segítünk kivinni a repülőtérre

Kivándorlási kisokost kapnak az ezt igénylő miskolci családok a helyi "roma" nemzetiségi önkormányzattól. A "civil szakértők" segítségével összeállított füzetek, jogi tanácsokat, hasznos címeket és elérhetőségeket foglalnak össze azoknak, akik máshol kezdenék újra életüket.

Elsőre nem sikerült

A miskolci cigányok október 20-án indultak Svájcba, hogy ott menedékjogot kérjenek - ma már sajnos mind a 65 igénylő itthon van. A svájci hatóságok nem hülyék, egyiküket sem fogadták be, mivel az Európai Unió tagállamait biztonságos országoknak, az onnan érkező menedékkérelmeket pedig megalapozatlannak tekintik.



Bogdán Sándor mohácsi cigány útnak indul, hogy elérje a Budapestről a Malmőbe induló fapados járatot. 2006-ban Svédország, idén Svájc volt a kivándorló "üldözöttek" úti célja

A visszautasítás mögött ugyanakkor az is állhat, hogy a kiutazó családok nem ismerték jogi lehetőségeiket, hogy kihez és milyen céllal fordulhatnának a megérkezés után - mondta el az Origónak Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Eddig 500 kisokos készült

Az önkormányzat ezért jogi és információs kiadvánnyal segíti azokat, akik rászánják magukat a kivándorlásra „Eddig 500 darabot nyomtattunk ki. Első körben 20 miskolci cigány családnak adtunk a leporellóból, de szükség esetén több is készül majd" - mondta Váradi Gábor. Az elnök szerint a kisokossal nem a kivándorlási folyamatot szeretnék erősíteni, csupán felkészülnek a lehetséges igényekre, az összeállítás pedig mindenkinek szól, nem csak a cigányoknak.

Menekültként nem érdemes

A Roma Sajtóközpont honlapjáról elérhető kiadvány arra is figyelmeztet, hogy hogy uniós tagállamok között a menekültstátusz igénylése ritkán vezet eredményre, ezért kimondottan munkavállalási szándékkal, a helyi munkaügyi központokat felkeresve érdemes belevágni az újrakezdésbe.

(Origó nyomán)

Kapcsolódó:

- Jobbik: vonják meg a segélyt a svájci "menekültektől"!

- Sajnos nem valószínű, hogy Svájc befogadja a miskolci cigányokat - nekünk sem kellene visszaengedni őket



Friss hírek az elmúlt 24 órából