Ugrás a cikkhez
Reklám

Frissítés: "Hatvanöt miskolci roma érkezett Svájcba az elmúlt napokban azzal a céllal, hogy menedékjogot kérjen és letelepedjen" - olvasható a miskolci önkormányzat közleményében, amely csütörtökön jelent meg a kommunikációs cége által működtetett honlapon.

A kiutazásról és annak céljáról a Külgazdasági és Külügyminisztérium hivatalos úton tájékoztatta a önkormányzatot - olvasható a miskolci minap.hu oldalon.

Mint írták, a tárca konzuli osztálya azt közölte, információkkal rendelkezik "további roma csoportok érkezéséről is".

A miskolci önkormányzat közleményében az olvasható: a Svájcba kiutazó miskolci "romák" magyar és európai uniós polgárként a szabad mozgás és tartózkodás jogát gyakorolják, mely egyben alkotmányos alapjoguk is.

"Utazási szándékukat a magyar hatóságoknak, vagy Miskolc város önkormányzatának nem kell bejelenteniük. Abban az esetben, ha nem jelentik be tartós külföldön tartózkodásukat, az önkormányzatnak nincs előzetes információja az utazásukról. Esetleges menedékkérelmük elbírálása a svájci hatóságok hatáskörébe tartozik" - írták.

Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta, vasárnap indult egy csoport busszal Svájcba. Úgy tudják, hogy sok cigány család készül még kiutazni.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy tájékoztassák az embereket arról, mi várja őket odakint. Váradi Gábor szavai szerint a kiutazás elsődleges oka a "kilátástalanság", és az a "téves információ", hogy Svájc befogadja az embereket.

Közölte, az üggyel kapcsolatban pénteken sajtótájékoztatót tartanak.

A Neue Zürcher Zeitung svájci napilap csütörtöki számában azt írta: Beat Meiner, a Svájci Menekültsegély nevű szervezet főtitkára szokatlannak nevezte, hogy ezen a héten 65 "roma" kért menedéket az országban. A magyarországi cigányok számának ilyen mértékű megnövekedése azért meglepő, mert az elmúlt két évben összesen csupán 46-an fordultak ilyen kéréssel a svájci hatóságokhoz.

A svájci napilap arról is beszámolt: Céline Kohlprath, a migrációért felelős szövetségi hivatal szóvivője szerint nem valószínű, hogy elfogadják menekültkérelmüket, mert Magyarország biztonságos országnak számít.

Céline Kohlprathot idézte az üggyel kapcsolatban a Tages-Anzeiger is. A zürichi lap írása szerint a szóvivő azt mondta, napokon belül dönteni fog a 65 "magyar" menedék-kérő ügyében a hivatal, amely már fel is vette a kapcsolatot a berni magyar nagykövetséggel.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Végre egy jó hír: 56 miskolci cigány ment ki Svájcba, több százan követhetik őket

Tizenkét miskolci cigány család, összesen 56-an indultak el október huszadikán a miskolci Stadion térről Svájcba. Ez a szám a többszörösére növekedhet a következő hetekben, akár ezren is elhagyhatják Miskolcot, közölte a jó hírt az Origóval Váradi Gábor, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.



Jó utat, a soha viszont nem látásra!

Felbolydult Miskolc, mesélte a lapnak Váradi. Most még csak 12 család, közöttük 15-20 gyerek utazott ki, de több százan követhetik őket a következő hetekben, hacsak le nem beszélik őket a kiutazástól, vagy a lakhatási problémára nem talál hathatós megoldást az önkormányzat. (Reméljük, egyik szörnyűség sem következik be - a szerk.)

Akik most elindultak Svájcba, közülük nem mindenki a kilakoltatásokban érintett számozott utcák lakója. Viszont a kilakoltatottak ismerősei, rokonai "ugyanúgy nem érzik magukat biztonságban", mint akiket kiköltöztettek, ennek tudható be, hogy többen azt tervezik, elhagyják Miskolcot - mondta az okokról Váradi Gábor. A "roma" önkormányzat sajnos nem támogatja a kiutazást, úgy gondolják, a lakhatási és más egyéb problémákat is helyben kell megoldani.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a miskolci közgyűlés májusban arról döntött, "felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását”. A döntés hátterében az is szerepelhetett, hogy a 4,5 milliárdból stadiont terveztek Diósgyőrben, és ennek a fejlesztésnek álltak útjában a lebontásra ítélt lakások. A város a szociális bérlakásokban élőknek 1,5-2 millió forintos lelépési díjat ajánlott fel az adófizetők pénzéből, de csak abban az esetben, ha az érintettek Miskolc határán kívül vásárolnak a pénzből ingatlant.

(Origó korrigálva)



Friss hírek az elmúlt 24 órából