Frissítés: Lázár Jánost különösebben nem zavarja, hogy kiderült, mennyi pénzből rendez fácánmészárlást: azt mondta, tisztában van azzal, hogy vadászszenvedélye ellenérzést vált ki az emberekből, de "egyelőre nem tudott leszokni róla".




Lázár János szenvedélyes vadásznak tartja magát, és "viseli az ezzel járó következményeket". Erről a politikus beszélt az Origónak, miután az Átlászó.hu arról írt, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt fácánvadászatot Csehországban.

A politikus azt mondta, tisztában van azzal, hogy a vadászat ellenérzést vált ki a magyar társadalomból, így ez politikai karrierjének is árthat. Többen ezért javasolták is neki, hogy hagyjon fel a szenvedélyével. "Én ebben nem látok szégyellnivalót" – fogalmazott. Hozzátette: viseli annak a következményeit, amit szenvedélye okoz. "Egyelőre nem tudok leszokni róla" – mondta.

Azt is állította (és persze el is kell hinni neki), hogy a vadászatra soha nem áldozott közpénzt, ennek költségeit "mindig saját maga állta" (magyarul a tőlünk ellopott pénzből fizette - a szerk.). Lázár rendszerint tucatnyi, főként külföldiekből álló baráti társaságával jár vadászni Európa különböző részeibe. Közéleti személyiség, politikus nincs a baráti társaságban. A programot általában egy valaki szervezi a társaságból, a költségeket azonban közösen állják.

A vadászaton kívül Lázár koronglövészetre is jár rendszeresen. „Ez érdekel” – jelentette ki.

Az Átlátszón megjelent cikkről azt mondta: figyelemreméltónak tartja, hogy ennyien követiek a magánlevelezését.

(Origó nyomán)

Korábban írtuk: Az Átlatszó.hu birtokába került egy március 6-án kelt szerződés, amely szerint Lázár János 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt meg novemberre egy csehországi fácánvadászatot, amin 2500-3000 madár elejtését tervezi vendégeivel. A költségekkel kapcsolatban érdekesség, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár saját vagyonnyilatkozata szerint ennyi készpénzzel nem is rendelkezik.

Lázár János magánszemélyként rendelte meg 2014. november 7-8-ra a vadásztatást a Lesy CR nevű cseh állami erdészeti vállalattól. Az állami erdőkezelő 1100 vadászterülete közül az egyik legszebb, már a középkori uralkodók által is rendkívül kedvelt vidék a Prágától 40 kilométerre fekvő Konopiste kastély mellett terül el. Ide rendelt meg egy 2500-3000 fácán kilövését előirányzó hosszú hétvégét Lázár.

A lelőtt fácánok darabjáért – áfával együtt – 30 eurót kell fizetnie, ha tehát sikerül mind a háromezret leszedni, az összesen 90 ezer euróba (mintegy 27 millió forintba) fog kerülni, de a szerződés ennél kevesebb zsákmánnyal, ennek megfelelően szerényebb, 75 ezer eurós (mintegy 23 millió forintos) költséggel jár majd. Az, hogy hányan osztoznak majd a 2500 lelőtt szárnyason, nem szerepel a szerződésben, annyi kiderül, hogy a közeli Hotel Senben vagy a Hotel Tvorsovicében fognak lakni.

Lázár János legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint nem is rendelkezik annyi készpénzzel, amennyiről a vadászatra leszerződött.

Januárban Lázár Jánosnak már kirobbant egy vadászbotránya, amikor egy indiszkrét Facebook-posztból kiderült, hogy többek között Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, gróf Károlyi László és Miklós liechtensteini herceg társaságában a soponyai állami gazdaságban tartott grandiózus vadászbulit. Akkor azonban inkább a 913 lelőtt fácánt lehetett kifogásolni, mivel a 3,3 millió forintra becsült számlát nem Lázár, hanem az őt meghívó – és magát fel nem fedő – egyik arisztokrata állta.

(Index nyomán)

Kapcsolódó: A Népszabadság szerint Orbán köztársasági elnök akar lenni, Lázár lenne az utóda