Ugrás a cikkhez
Reklám

Elindította a kormány a téli közfoglalkoztatási programot, amit máris nagy sikerként tüntet fel. Az első teszt botrányosra sikerült, a tanárok se veszik komolyan, és a kínált tananyag több szakértő szerint is minősíthetetlen. A foglalkoztatási statisztikát javítja, de áttörést nem hoz - írja a témáról szóló anyagában az Index.

Megemlítik, hogy a téli programra 2013-ban 24 milliárdot csoportosított át a kormány, de jövőre már 184 milliárd forintot szánnak közfoglalkoztatási programokra. A kormány 200 ezer olyan embert szeretne foglalkoztatni ezen a télen, akik nem rendelkeznek a "munkaerőpiacnak szükséges kompetenciákkal".

Szó esik a "Rajzoljon felhőt, napot, hópelyhet! című feladatsorról is, kiderült: ez egy országosan alkalmazott szintfelmérő, a teszt után az eredmény függvényében osztották be különböző csoportokba a közmunkásokat.




A Türr István Képző és Kutató Intézet által szervezett alapkompetencia képzésekben és "felzárkóztató" programban részt vevő mintegy 50 ezer embert közel 2350 ilyen csoportba tették be. A taníttatásukhoz közel 5000 pedagógusra lesz szükség, ehhez viszont nem elég a jelenlegi tanári létszám. Emiatt már több nyugdíjba vonult pedagógust is megkeresett a Klik, hogy velük pótolja ki a hiányzó tanári létszámot.

A program tananyagát teljes egészében a Türr István Központ dolgozta ki, és a honlapján az meg is található. A honlapon kötelező tematikát is kínálnak a tananyagok mellé. Eszerint a "tanulók" egy ráhangoló tréninggel kezdik az okulást, majd ezt követi az írás-olvasás, számolás, tanulási készségek fejlesztése, életvitel kompetenciák fejlesztése, és végül a munkásoknak mentálhigiénés fejlesztésben is részt kell venniük.

Az írás-olvasás anyagban újra megtanítják a betűket, a hangképzést. A matekos részben villákat és kanalakat kell számolni. Mindezt 438 óra alatt kell elsajátítaniuk, amiből 131 órát igazoltan távol maradhatnak.

A program komolytalanságát jól mutatja, hogy a tanárokat nem kifejezetten villanyozta fel a kormány ötlete. Egy a lap birtokába került levél szerint, melyet a XV. tankerületi igazgató küldött a kerületi intézményvezetőknek még októberben, akár napközis nevelők is elegendők lennének egy ilyen szintű tananyag oktatásához:

Csak ízelítőül néhány "tananyag-elem": A számológépet megfelelően használja, a négy alapműveletet segítségével elvégzi; Négyzetet, téglalapot, háromszöget felismer, területét, kerületét kiszámolja; Szöveghűen, kevés hibával, kevés elakadással olvas; Képes a beszélt és írott nyelven közölt verbális információk lényegét felismerni és megérteni; Az olvasottakat tömörítve és bővítve is el tudja mondani…) Ehhez szerintem napközis nevelő is igénybe vehető…

Egy vidéki iskola igazgatója elmondta: a tankerület osztotta ki a feladatot, nekik nem is volt lehetőségük elutasítani, pedig a már fix órarend miatt nehéz megszervezni a képzést. A tanároknak sem volt apelláta: megmondták nekik, hogy ez a plusz feladat plusz pénzért, el kell végezni, pedig minden szaktanár már eleve a maximum heti óraszámot tanítja.

Egy fővárosi iskola igazgatója szerint a legnagyobb probléma a képzés résztvevőinek higiéniája: fertőtleníteni kell utánuk a termet, amit használnak. Az igazgató szerint náluk kezelhető a helyzet, de egy általános iskolában különösen szerencsétlen, ha ennyire ápolatlan emberek járnak be rendszeresen. Egy a képzésben résztvevő tanár szerint a tananyag használhatatlan, "inkább való fejlesztésre szoruló kisiskolásoknak, mint felnőtteknek".

(Index nyomán)

Frissítés: olvasónk írja:

Kedves Kuruc.info!

A téli közfoglalkoztatási program témájához szeretnék egy érdekes adalékot megismertetni Önökkel és az olvasókkal.

A teljesség kedvéért szögezzük le, hogy nemcsak cigány származásúak vesznek részt a képzésben, hanem sajnos sok magyar is, akik közül sokak számára ez a képzés teljes mértékben megalázó.

Bármit megtennének, hogy normális munkával keressék meg maguk és a családjuk számára a mindennapi megélhetéshez szükséges pénzt. Minden második mondatuk a munkahellyel, illetve annak hiányával kapcsolatos.

Ezért mélységesen sértő és megalázó az alább található feladat, ami az oktatási anyag szintfelmérő részéből való. Azzal az állattal kellene kitöltetni ezt a feladatsort, aki összeállította az anyagot. El tudom képzelni, milyen jót röhögtek, miközben ezt a szellemes feladatot kitalálták....

További jó munkát és sok sikert munkájukhoz!




2. frissítés: elhatárolódik a szellemi hagyaték örököse

Elhatárolódik és aggodalmát fejezi ki a közmunkásoknak szóló tananyag miatt a Meixner Alapítvány. A napocskát és felhőt rajzoltató, a közmunkásokat megalázó tananyag a 6-7 éves gyerekek olvasástanítására készült Meixner-módszertan szakszerűtlen, rossz kivonata, mely az alapítvány szerint nem alkalmas felnőttek tanítására - írja újabb cikkében az Index.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a Türr István Központ által kidolgozott, Újra olvasok, írok, számolok című, felnőtt embereknek szánt tananyag Meixner Ildikó 6-7 éves fiatal diszlexiásoknak és diszgráfiásnak írott könyvének egy rossz kivonata. A Meixner Alapítvány, mint Meixner Ildikó végrendeletében megjelölt szellemi hagyatékának örököse most sajtóközleményben határolódott el a közmunkásoknak írt tananyagtól.

"Az alapozó/megújító fejlesztés (Újra olvasok, írok, számolok) feladatait a fejlesztő a Meixner-módszertan elemeire alapozta. Az elkészült program minősége azonban komoly aggodalmakra ad okot, többek között abból a szempontból, hogy egy 6-7 éves gyermekek olvasástanítására készült, magas szakmai színvonalú és országosan elismert olvasástanítási módszer alkalmas-e felnőttek olvasástanítására, különösen ebben a kivonatolt, álláspontunk szerint szakszerűtlenül feldolgozott formában" – áll a közleményben, mely szerint a Meixner-módszertan közkincs, és az alapítvány afölött őrködik, hogy a módszertani alapelvek az alkalmazások során ne sérüljenek, és belőle magas színvonalú szakmai munkák, tankönyvek szülessenek.

Az alapítvány tudomása szerint a Meixner-módszertant eddig nem használták felnőttek olvasástanítására, ilyen tapasztalatok nincsenek. Tapasztalatok és módszertani kutatás hiányában pedig felnőtt adaptáció mindeddig nem született. A módszert Meixner Ildikó olvasni tanuló gyermekek számára dolgozta ki, hangsúlyosan figyelembe véve a nyelvi, életkori, személyiségbeli sajátosságokat, melyek nem adaptálhatóak – ebben a formában – felnőttek oktatására.

A Meixner Alapítvány módszertanilag elhatárolódik az „Újra olvasok, írok, számolok” fejlesztőprogram tartalmától. Kiemelik továbbá, hogy a "képességei, vagy szociokulturális helyzete miatt olvasni nem, vagy nem elég jól tudó embertársaink felzárkóztatása nemes cél, ami egy szakszerűen megírt, felnőttképzési ismeretekkel ötvözött olvasásmódszertanon alapuló program létrehozásával valósulhatna meg".



Friss hírek az elmúlt 24 órából