Ugrás a cikkhez
Reklám

A Budai Központi Kerületi Bíróság kedden hallgatta volna meg tanúként Csatáry Lászlót az amerikai bíróság jogsegély iránti kérelme alapján, de az idős férfi azonban egészségi állapotára tekintettel Csatáry László nem jelent meg – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Amint azt hírül adtuk, a Zuroff nevű magyargyűlölő patkány úgy reagált az előző áldozatuk halálhírére, hogy "Egyetlen vigaszunk, hogy mi tettük tönkre Képíró egészségét". Úgy tűnik, ezúttal is sikerrel járnak...

Csatáryt abban az eljárásban akarták meghallgatni, amelyet "holokauszttúlélők" indítottak a magyar állammal, a MÁV-val és a Rail Cargo Hungariával szemben Washingtonban. A magyar állam szerint a pert itthon lenne indokolt lefolytatni.

A tárca közleményében emlékeztetnek: 2010-ben "holokauszttúlélők" és hozzátartozóik nyújtottak be keresetet Washingtonban azzal a váddal, hogy a második világháború idején "együttműködtek a nácikkal a zsidók kiirtásában". Az eljárásban Magyarországot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseli.

Bár a hétfői meghallgatás elmaradt, az eljáró magyar bíró a magyar polgári eljárási jog által biztosított valamennyi lehetőségre felhívta a felperes figyelmét, beleértve a tanú lakásán, illetőleg tartózkodási helyén történő meghallgatás lehetőségét.

"A jogsegély tárgyában tartott meghallgatás befejezésekor a felpereseket képviselő ügyvéd, Charles Fax elégedett volt a tisztességesen lefolytatott eljárással, és köszönetét fejezte ki a bíróságnak, hogy segítséget nyújtott a felperesek által kért információk beszerzésében" – olvasható a közleményben.

A Magyar Nemzet korábban azt írta: a tanúmeghallgatást kezdeményező ügyvéd szerint több jelentés is alátámasztja, hogy Csatáry László kulcsszerepet játszott a deportálások megszervezésében, és személyesen is részt vett az emberek vonatokra történő felpakolásában.

A kassai kerületi bíróság márciusban változtatta életfogytiglan tartó szabadságvesztésre a kassai népbíróság által 1948-ban Csatáry Lászlóra kimondott halálos ítéletet. Ezzel a módosítással az ítélet a jelenlegi szlovák jogrend szerint végrehajthatóvá vált, és annak kézbesítését követően nemzetközi elfogatóparancsot lehet kiadni.

A szlovák legfelsőbb bíróság áprilisban elutasította Csatáry László panaszát, amelyet az ellene 1948-ban elfogadott népbírósági ítélet átminősítése miatt adott be.

A 98 éves Csatáry László kezdettől fogva cáfolja a zsidó vádakat. Kirendelt védője egy tavaly novemberi kihallgatás után úgy nyilatkozott, hogy Csatáryt összekeverhették egy névrokonával.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából