Ugrás a cikkhez
Reklám

A közjegyzők sorozatosan és tudatosan sértenek törvényt, amikor a devizacsalás törvényesítéséhez asszisztálnak, ugyanis ők állítják ki a végrehajtási záradékokat és a fizetési meghagyásokat, amelyek nélkül nem indulhat végrehajtási eljárás. A végrehajtókhoz hasonlóan alakul a bevételük és működésük is, így őket is non-profittá szükséges tenni - áll a párt közleményében, alább a folytatás.

Rengeteg lakossági panasz érkezik arról, hogy a közjegyzők úgy állítanak ki közjegyzői okiratokat, hogy annak vagy nincs jogalapja, vagy elévült a tartozás, vagy az adóst nem kutatták fel.

Mindezek következtében előfordul, hogy az adós már csak megkésve értesül az ellene folyó eljárásokról és tartozásról. A végrehajtási szakaszban jogorvoslattal élni bonyolult és olykor költséges is. A jelenlegi jogszabály szerint a közjegyzőnek nem kötelessége a követelés jogalapját, jogszerűségét megvizsgálni, így akármilyen mértékű és jogalapú tartozást is törvényesíteni tud, ha nem mond ellent az "adós".

Másik felmerülő probléma, hogy az adós levelezési címét sem kutatják olykor fel kellőképp a közjegyzők, csak a behajtáskérőre hagyatkoznak. Rossz címre történő kézbesítés esetén pedig a kézbesítési vélelem beáll és folytatódik a végrehajtási eljárás az adós tudta nélkül.

A Mi Hazánk Mozgalom ezek kiküszöbölésére kezdeményezi, hogy a továbbiakban a fizetési meghagyásos eljárás és a végrehajtási záradék kiadása bírósági hatáskörbe kerüljön vissza. Itt már a tartozás jogszerűségét is azonnal vizsgálni tudják. Addig pedig az elvtelen közjegyzők legyenek kötelesek az adós levelezési címét felkeresni, hogy mindenki időben ellentmondással tudjon élni a jogszerűtlen követelés ellen! - írja dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási, hitelügyi szakpolitikusa.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából