Ugrás a cikkhez
Reklám

Megalakult az 5G-koalíció – vagyis mostantól együtt dolgozik a kormány, több telefonos cég, szakmai szervezet és egyetem azért, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozzon az 5G-technika kiépítésében. Az 5G-technológia már olyan gyors adatátvitelre képes, ami alapjaiban változtathatja meg az életünket – többek között erről is beszélt az M1 hétfő esti műsorában Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos.

Az 5G-s, azaz ötödik generációs technológia az adatátviteli sebesség nagyságrendekkel való megnövekedését jelenti – foglalta össze a kommunikációs fejlesztés lényegét az M1-en Deutsch Tamás. Hozzátette: az 5G technológiában az adatátvitel során tapasztalható késleltetés a tizedére csökken, vagyis lényegében megszűnik, jelenidőben lehetővé teszi az adatok eljuttatását az egyik berendezéstől a másikig. Mindez olyan technológiai újítások esetében is különös fontosságú, mint az önvezető autók – fejtette ki Deutsch Tamás.

Hangsúlyozta: ma a digitális fejlesztések során a legfontosabb kérdés az, hogy melyik ország mikor lesz képes az 5G-technológiát alkalmazni.

A ma létrejött magyarországi 5G-koalíció célja, hogy rendkívüli gyorsasággal elkészüljön a gyakorlati lépéseket tartalmazó 5G-stratégia, kialakuljon egy olyan tesztkörnyezet, ahol ki tudjuk próbálni az 5G-technológiát. Amikor pedig a szabványról megszületik a döntés, akkor Magyarország azon országok közé tartozzon a világon, ahol az elsők között vezetik be ezt a technológiát – mondta a miniszterelnöki biztos.

A magyarországi 5G-koalíció alapító nyilatkozatát hétfőn írták alá Budapesten: a 46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors magyarországi bevezetését tűzte célul.

(Híradó)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából