Ugrás a cikkhez
Reklám

Speciális honlapot indítanak a tűzszerészeknek, egy helyen válnak elérhetővé a legmodernebb eszközökkel kapcsolatos információk - írta pénteki számában a Magyar Hírlap.

A lapnak Katona Zoltán, a felvidéki Trencsénben működő NATO Kiválósági Központ technológiai osztályának a Magyar Honvédségtől delegált vezetője elmondta: a fő cél, hogy a NATO-államok és a szövetség partnerei az adatbázishoz hozzáférve fejleszthessék tudásukat.



Tűzszerészek építési munkák közben előkerült 10 kilogrammos, FRAG-20 típusú, amerikai repeszbombánál az Aeropark repülőgép-múzeum mellett, a Liszt Ferenc-repülőtér 2B termináljához közel 2017. március 16-án (MTI Fotó: Mihádák Zoltán)

A rendszer legfőbb értelme a biztonság: ha akár egyetlen katonával kevesebb sérül meg, már megérte a befektetett energia – vélekedett az alezredes.

A folyamatosan frissülő adatbázisban nemcsak a leginkább ismert lánctalpas-kerekes tűzszerészrobotokat vagy a vegyi és elektronikai felderítő eszközöket teszik közzé, hanem sok más speciális felszerelést is.

Az alezredes úgy fogalmazott: a legfelkészültebb parancsnok sem ismerhet minden típust, ráadásul a felhasználók, azaz a katonák véleményét is megosztják a berendezésekről.

Valós veszély, hogy a terroristák a javukra fordítják az adatbázist, azonban többszörös biztonsági szűrés után lehet csak regisztrálni a honlapra, így ellenőrizni tudják a jelentkezők kilétét – mondta.

Katona Zoltán azt is megemlítette, hogy egyik projektjük keretében egy olyan felölthető mesterséges külső robotváz hadseregbeli használhatóságát vizsgálják, amellyel kitágíthatóak az emberi képesség határai.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából