Ugrás a cikkhez
Reklám

Meg kell erősíteni a határzárat a szlovén-horvát határon, a korábban felállított drótkerítést le kell cserélni egy biztonságosabbra, hogy egy lehetséges ellenőrizetlen migránsáradatot irányítás alatt lehessen tartani – ezt nyilatkozva Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn Belgrádban a szerb és a szlovén kormány együttes ülése után.

Tavaly nagyon rossz tapasztalatai voltak Szlovéniának, mert a migránsok ellenőrzés nélkül érkeztek Horvátország felől a zöldhatáron át, így segíteni sem tudtak a rászorulóknak.

A kerítéssel, illetve műszaki határzárral az esetlegesen ismét meginduló tömeget az ellenőrzőpontok felé lehet irányítani, ahol rendes schengeni határellenőrzést lehet végezni. Szlovéniának minden szabályt be kell tartania, ugyanakkor képesnek kell lennie arra, hogy eldöntse, ki léphet be az országba, és ki nem – magyarázta a szlovén miniszterelnök.

Cerar szerint az Európai Uniónak meg kell értenie, mennyire fontos az unió külső határainak a hatékony védelme Bulgáriában, Görögországban és Olaszországban.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából