Ugrás a cikkhez
Reklám

Magyar Hajnal Párt néven magát nemzetinek és nacionalistának tartó új párt alakult tíz taggal - jelentette be a párt vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Vértanúk terén.

Kisgergely András pártelnök, korábbi jobbikos politikus hangsúlyozta: a párt, amely indulni akar a következő választásokon, magyar, nemzeti, keresztény és szociális alapokon áll. Egyelőre bejegyzés alatt áll, a bíróság hiánypótlásra szólította fel őket.

Arra a kérdésre, hogy szélsőjobboldali-e a Magyar Hajnal Párt, a politikus többször is úgy válaszolt, hogy nemzetinek és nacionalistának vallják magukat. A görögországi Arany Hajnal párttal való kapcsolatukról a pártelnök elmondta: felvették a kapcsolatot a szervezettel, és a görögök egy kapcsolattartót is kineveztek.

A Jobbikkal kapcsolatos viszonyukról szólva elmondta: szerinte az ellenzéki párt vezetése "letért a párt által a kétezres évek közepén megkezdett útról", "és a vezetőséget már csak saját hatalma érdekli".

Kisgergely András önkormányzati képviselőt 2012 májusában zárták ki a Jobbikból, mandátumát nem adta vissza:




(MTI nyomán)

Frissítés: Jobbik: a Magyar Hajnal is csupán egy „kamupárt"

Alább olvasható Dúró Dóra szóvivő közleménye:

A Jobbik nem kíván túl sok szót fecsérelni a hivatalosan még be sem jegyzett Magyar Hajnal elnevezésű párt megalakulásának bejelentésére, pusztán a sajtómegkeresések miatt reagálunk.

Meglátásunk szerint a Magyar Hajnal komolytalan formáció, a 10 alapító tagon kívül nem rendelkeznek se alapszervezetekkel, se tagsággal, de híján vannak képviselőjelölteknek és aktivistáknak is. Több mint két hónap alatt még a pártjukat sem sikerült bejegyeztetniük a bíróságon, s annak ellenére, hogy indulni kívánnak a választásokon, nem rendelkeznek se programmal, se koncepcióval.

Az alapító tagjai közül többen a Jobbikból kizárt vagy kilépett sértett emberek, akik egymással is nehezen összeférhető személyiségek, így a pártba már induláskor bele van kódolva annak szétesése is. Erkölcsileg pedig komoly teher, hogy az új párt elnöke olyan személy, aki Szent Koronára tett esküjét megszegve nem adta vissza mandátumát.

Fő motivációjuknak azt látjuk, hogy az új kampányfinanszírozási rendszert kihasználva egyfajta „kamupártként” – 27 jelölt elindulásával – komoly anyagi forrásokhoz jussanak.

A Jobbik mindettől függetlenül azt kívánja a Magyar Hajnalnak, hogy az állami kampánytámogatás megszerzésén túl találjanak maguknak hasznos nemzeti és társadalmi célokat is.

Kapcsolódó: Nem létező pártok is kaphatnak kampánypénzt - a kalandoroknak százmilliós üzlet lehet az indulás



Friss hírek az elmúlt 24 órából