Vitézy Dávid jelöltségéről és Szentkirályi Alexandra kampányáról is karcos véleményt fogalmazott meg Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere az Ultrahang Plusz című podcastműsorának legújabb adásában.




A volt városvezető többek között azt mondta, az Orbán-kormány egykori közlekedési államtitkára a főpolgármester-jelölti kampányában számtalan féligazságot beszél, Tarlós szerint ugyanis Vitézy sok olyan dolgot állít be a saját érdemének, amelyhez csak részben volt köze. Kiemelte ezek közül is a 4-es metró megvalósítását, amelyben szerinte a Budapesti Közlekedési Központ korábbi igazgatójának csupán minimális szerepe volt.

Tarlós István azt is cáfolta, hogy annak idején ő kereste volna meg Vitézy Dávidot, elmondása szerint 2006-ban éppen Vitézy volt az, aki sokat „sertepertélt” a Városháza körül, és ő kopogtatott be Tarlós irodájába, hogy megossza vele a vízióit a főváros tömegközlekedésével kapcsolatban. Az egykori főpolgármester megjegyezte, addig semmit sem tudott róla, de azt megjegyezte, hogy nagyon furcsa volt a kézfogása.

Az egykori főpolgármester arról is beszélt, hogy nem azért váltották le a BKK éléről Vitézy Dávidot, mert a közlekedési szakember ellenezte volna, hogy a 3-as metró szerelvényeinek felújítását az orosz kivitelezővel végeztessék el, hanem mert Tarlós nem akart együtt dolgozni vele. Elmondása szerinte már évekkel korábban is „hátrébb akarta szorítani” Vitézyt, de szerinte akkor a közlekedési szakember édesanyja panaszt tett ellene a Fidesz parlamenti frakciójánál emiatt, ezért a dolog, ahogy Tarlós fogalmazott, „konszolidálódott” egy időre.

Tarlós István egykori helyetteséről, Szentkirályi Alexandráról és a kampányáról is elmondta a véleményét. Szerinte a Fidesz jó döntést hozott, amikor hozzá hasonlóan, de tőle függetlenül úgy gondolták, hogy Szentkirályit kérik fel a kormánypártok főpolgármester-jelöltjének. Tarlós azonban úgy látja, eddig nem sikerült megmutatni, hogy Szentkirályi alkalmas városvezetőnek, és szerinte ha a kampánystábja nem változtat a kommunikációján, akkor abból „semmi nem fog kijönni”. A volt főpolgármester szerint gyurcsányozással nem lehet választást nyerni Budapesten, szerinte pozitív üzenetek kellenek.

Azt ugyanakkor nem tartja reális forgatókönyvnek, hogy végül a Fidesz jelöltje visszalépne Vitézy javára, mint ahogyan azt sokan várják tőle, köztük Karácsony Gergely főpolgármester is.

(Index nyomán)

Kapcsolódó: Akik mindig csak nyernek - látlelet a Vitézy család politikai szerepéről