Ugrás a cikkhez
Reklám

Sokan és sokféleképpen tettek már kísérletet arra, hogy intelligenciahányadost mérjenek. Az IQ segítségével pontosan kimutatható, hogy a vizsgált személy milyen értelmi képességekkel rendelkezik (pillanatnyi számról beszélünk tehát, innen az egyed egy bizonyos „plafonig” még fejlődhet, de akár vissza is eshet). A különböző tesztek segítenek behatárolni azt is, hogy az alany a saját életkorán belül átlagon aluli, átlagos, vagy kiemelkedő értelmi képességekkel rendelkezik-e. Ezek a megállapítások az ismert tényeken túl eddig nem sok új információval szolgálhattak, de mi van akkor, ha világszinten vizsgálják meg a nemzetek intelligenciahányadosát? A rendkívül nagy összetettség ellenére kirajzolódhat belőle esetleg olyan globális jelenség, amit a progresszívek legszívesebben mélyen elhallgatnának? A válasz nyilván igen, ezért születhetett meg ez a cikk is.

Ezen az oldalon nagyon tanulságos és értékes kimutatásokra lelhet az ember. Az adatok széleskörű kutatásokon alapszanak, amelyeket a talán többek által ismert Richard Lynn, illetve az azóta már elhunyt Tatu Vanhanen professzorok végeztek (hatalmas veszteség gyanánt itt említeném meg, hogy sajnálatos módon Richard Lynn művei közül egy sem érhető el magyar fordításban, legalábbis én hosszú keresgélés után sem találtam egyet sem). A több mint 80 országot tartalmazó rangsor igen beszédes, bizony, „fel kell kötni a gatyáját” annak a „haladó szelleműnek”, aki ilyen pontos adatokkal kíván harcba szállni a tolerancia és elfogadás oldalán.



A 89 éves Richard Lynn professzor (forrás: rlynn.co.uk)

Az első, amit a jelek szerint örömmel leszűrhetünk, hogy Landeszmann György legnagyobb bánatára a magyar kultúra bizony nem csak „bőgatya és fütyülős barack”, ugyanis kis hazánk az IQ-ranglista élmezőnyében található. A legtöbb európai ország között egyébként minimális az eltérés, az első hat helyet pedig ázsiai országok kapták meg.



Forrás: brainstats.com

A második élesen kirajzolódó tény az afrikai kontinens teljes elszigetelődése. A (nem arab) afrikai országok ugyanis olyan vörösen vakítanak a ranglistához mellékelt IQ-térképen, mintha egy óvodás zsírkrétával többször átsatírozta volna a „fekete országokat” (vörös, illetőleg sötétvörös színnel vannak jelölve a térképen azok az országok, ahol 70, illetve 65 vagy az alatti az átlag IQ). Vörös szín Afrikát leszámítva nem is nagyon található máshol, kivéve a Karib-térség egyes szigetországaiban, ahol meglepő módon szintén négerek élnek többségében (iskolapéldaként Haitit hoznám fel 60%-os fekete lakossággal és 47.1%-os írástudatlansággal).



Forrás: brainstats.com

Sajnos itt kell megjegyeznünk azt is, hogy a nyilvánvaló rasszbéli eltérések mellett milyen romboló hatással voltak/vannak a feketék az egykori virágzó apartheid államra, Dél-Afrikára (hozhatnánk több példát is, akár volt német gyarmatokat). Lantos János a minap kiválóan bemutatta, mit műveltek röpke 25 év alatt Dél-Afrikával, ennek az egyik oka pedig – sok minden más mellett természetesen – egyértelműen az elképesztően nagy intelligenciahányados-szakadék a fehér és a feketék között. Vajon megdönthették volna Mandeláék az apartheidet külső segítség és belső bomlasztás nélkül? Valószínűleg soha, hiszen ahhoz, hogy egy állam olajozottan működjön, valódi, intelligens vezető rétegre van szükség, ami Mandeláék esetében természetesen nem áll meg. (Itt jegyeznénk meg azt a sok ma élő fehér embert érintő tényt, hogy az intelligencia mellett a nemzet és a rassz iránti elkötelezettség is legalább ilyen fontos, hiszen mit ér a magas IQ, ha kozmopolita és liberális magatartással párosul?)

A két professzor, Lynn és Vanhanen szerint összefüggés van a nemzeti jövedelmek különbözősége és a nemzetenként eltérő átlag intelligenciahányados között (nézzük csak meg a dél-afrikai gazdaságot az apartheid előtt és után). Ennek megfelelően minél magasabb az IQ, annál nagyobb a gazdasági fejlődés és jólét, mindamellett, hogy természetesen nem kizárólag az intelligenciahányados az egyetlen befolyásoló tényező.



A "csodálatos" Haiti! Bizonyára mindenki szívesen lakna ezen a domboldalon (forrás: Wikipédia)

A Richard Lynnhez hasonló professzorok hosszú-hosszú évekig kutatnak egy résztémát ahhoz, hogy megfelelő konzekvenciákat tudjanak levonni az összegyűjtött adatokból. Minden bizonnyal okosabb dolog nekik hinni, mint azon „haladó szellemű” egyéneknek, akik egy 60-at sem elérő IQ-val rendelkező kongói entitást az európai kultúrkörbe kívánnak integrálni. Persze az is lehet, hogy a liberálisok potenciális agysebészeket, esetleg közlekedésmérnököket látnak a furcsa lényekben, ahogyan azt egy minap napvilágot látott videó is élesen bizonyítja. Persze, ha nem sértődnek meg Európa sírásói, én inkább a professzoroknak hiszek.

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából