A magát függetlennek minősítő Pravda szerint az eseményekért a "legfőbb felelősséget" Sólyom László viseli.

"Sólyom (pénteki) révkomáromi kirándulása rosszul végződött. Magyarország és Szlovákia számára egyaránt. Sólyom ezért csak saját magát hibáztathatja. A schengeni határokon belüli diplomácia felsülésnek nem kellett volna bekövetkeznie, ha nem viselkedett volna keményfejűen és arrogánsan" - írja Dag Danis, a lap kommentátora.

A félkegyelmű így fogalmaz: Sólyom kezdettől fogva tudta, hogy révkomáromi útja problematikus és maximálisan alkalmatlan. Különösen azért, mert a város már hosszú ideje elutasítja a szlovákok kérését, hogy biztosítson közterületet a Cirill és Metód-szoborcsoportnak. A szlovák kormány döntését, hogy Sólyom előtt lezárja a határt, keménynek, szerencsétlennek, de érthetőnek és teljesen jogosnak minősíti a Pravda kommentátora. Azt hazudja, hogy "a magyar és a szlovák szélsőségesek utcai provokációkat terveztek, s azt a szlovák kormány nem engedhette meg magának. Sólyom biztonsága érdekében saját állampolgárai ellen kellett volna bevetnie a kommandósokat."

A másik megoldás, visszahúzódni és nem biztosítani Sólyom látogatását, nagyon kockázatos lett volna. Ezért a kormány döntése, hogy nem engedélyezte Sólyomnak a határ átlépését, a lehető legjobb megoldás volt - véli a Pravda.

(MTI nyomán)