A Fidesz népszerűségvesztéséről és a Jobbik előretöréséről írt a Die Presse és a Le Monde is.

Orbán nyakán a Jobbik címmel közöl írást a párt egyre növekvő támogatottságáról a Die Presse osztrák napilap szerdai száma. A lap budapesti tudósítója, Peter Bognar szerint a Jobbik erősödése a Fidesz népszerűségvesztésének következménye, egy éven belül több mint egymillió választót vesztett el a párt.

A szerző úgy véli, ez a veszteség a vitatott kormányzati lépésekkel, a netadó tervezett bevezetésével, a vasárnapi zárva tartás szabályozásával vagy a reklámadó kivetésével magyarázható.

A Fidesznek igazán nagy fejtörést okozhat, hogy a harminc év alattiak körében a Jobbik 21, a Fidesz 17 százalékot ért el - írja Peter Bognar, aki szerint olyan hangokat is hallani, amelyek szerint Orbán már nem úr a saját házában, a hatalomvágytól fűtött "ifjútörökök" fokozatosan nyomást gyakorolnak rá.

A Le Monde Leáldozóban Orbán Viktor csillaga címmel közölt tudósítást a Fidesz népszerűségvesztéséről.

A francia lap a vasárnapi zárva tartás bevezetése kapcsán megemlítette, hogy a KDNP javaslata alapján elfogadott törvény a nagy külföldi láncokat érinti főleg. Az intézkedést külföldi nagyvállalatok az EU versenyhatóságánál megtámadták, de az a Fidesz szavazóbázisát adó vidéki lakosság körében is népszerűtlen, és 10 ezer munkahely megszűnéséhez vezethet - tette hozzá a Le Monde.

A lap szerint ez az epizód jól érzékelteti Orbán meggyengülését, aki úgy tűnik, elvesztette eddigi varázsát, amely a politikai csaták megnyerése művészeteként jellemezhető. Az Ipsos március 17-i felmérése, amely szerint a Jobbik 18 százalékos támogatottsággal, felzárkózva a 21 százalékos Fidesz mögé, a második legerősebbé párttá vált Magyarországon, "sokkolta a közvéleményt" - hazudták a beszámolóban.

A lap szerint a sorozatos választási győzelmek után az internetadó elleni megmozdulások voltak az első jelei annak, hogy más szelek fújnak a Fidesz számára, azóta pedig Ózdon jobbikos polgármestert, Veszprémben baloldal által támogatott parlamenti képviselőt választottak, és ezzel a kormánypárt elvesztette a parlamenti kétharmadát, Tapolcán pedig ismét jobbikos győzelem várható.

A tudósító Joelle Stolz azt is szokatlan dolognak tartja, hogy a médiában előtérbe kerültek a Fideszen belüli konfliktusok és az Orbán körüli fiatal politikusok hirtelen meggazdagodási ügyei. A legárulkodóbb jel pedig a Simicska Lajossal való látványos szakítás a tudósító szerint.

A cikk felidézte az amerikai kitiltási ügyet, a médiát két hete uraló Buda-Cash és Quaestor botrányt, amely közben a Jobbik a tiszta arculatát hangsúlyozza, s a Fidesz szavazóinak harminc százaléka már szívesen szavazna rá.

(MTI nyomán)