Israel Shamir
Megjegyzések az oslói robbantó és Utoya-i lövöldöző ideológiai hátteréről.

Norvég források a 32 esztendős Anders Behring Breivik személyében azonosították azt a férfit, aki Utoya szigetén nyolcvan, vagy talán még annál is több ártatlan fiatalt lőtt le. Az Oslóban eddig hét emberéletet követelő bombamerénylet hátterében is őt gyanítják.

Az elkövető rendszeresen írt számos norvég internetes oldalra, amelyek közül a korábban baloldali újságíró, Hans Rustad* document.no blogja a legjelentősebb. Rustad zsidó és szélsőséges cionistabarát, és az iszlamizációra, erőszakra és egyéb, az iszlám bevándorlással járó bajokra figyelmeztet. Blogjának rendszeres szerzői természetesen többé-kevésbé osztják nézeteit.

Olyasféle eszmerendszert vallanak, amelyben a nemzethez tartozás jelentéktelen vagy teljességgel lényegtelen; ehelyett egyszerűen a Nyugat kulturális és demokratikus vívmányainak védelmét tekintik a bevándorlás elleni fő érvnek. Retorikájuk és tevékenységük szinte kizárólagosan az iszlámra és a mohamedánokra irányul; a többi bevándorlót - vietnámiakat, kínaiakat, nem mohamedán afrikaiakat és a többi csoportot általában „ártalmatlanoknak” vagy egyenesen a „társadalom hasznos építőinek” tartják.

Napjaink bevándorlásellenes európai mozgalmainak legnépszerűbb vonulata ez; ide tartozik Geert Wilders Szabadság Pártja, a Dán Nép Pártja, a Svéd Demokraták, Németországban pedig az úgynevezett Mozgalom, amelyben a „Pro-Köln” az egyik legaktívabb résztvevő, és jónéhány újabban alapított, hasonló eszmeiségű párt. Angliában az EDL sorolható ide, a SIOE és helyi egységei és hasonlók, a Dán Szabad Sajtó Társaság és Sappho nevű folyóirata stb. Figyelemre méltó, hogy a SIOE jelszava így hangzik: "A rasszizmus az ostobaság legalja! A muszlimgyűlölet a józan ész csúcsa".

Amerikai szövetségeseik között van Pamela Geller, Robert Spencer, Daniel Pipes és az effélék. Ezeket a cionizmus ügye iránti elkötelezettségük, és például a nemzethez tartozás és hasonló klasszikus nacionalista eszmék elutasítása különbözteti meg az olyan, őszintén nemzeti pártoktól, mint amilyen a Brit Nemzeti Párt, a francia Nemzeti Front, a magyar Jobbik és a németországi Nemzeti Demokrata Párt (ez utóbbi az egyetlen tisztán nemzetiszocialista indíttatású közöttük).

Példaképeik legtöbbje zsidó, hogy csak néhányat említsünk: a német Henryk Broder, a francia cionista Bernard-Henri Lévy, a brit Melanie Phillips, Bernard Lewis és mások. A Flamand Nemzetvédők valahol a kettő között vannak: alapjában véve hagyományos nacionalisták, akik nem igazán kedvelik Amerikát, a cionizmust vagy Izraelt, azonban egy olyan új, cionistabarát arculatot próbálnak kialakítani, amelyet a hollandiai Geert Wilders Szabadság Pártjának és a Dán Nép Pártjának sikere inspirál.

A cionistabarát csoportok és pártok -  a baloldali „politikailag korrekt” különítmények éppen őellenük használt retorikáját utánozva –  nem filoszemita nacionalista társaikat gyakran tüntetik fel náciknak, antiszemitáknak és rasszistáknak, így próbálva simább képet mutatni a fősodratúak felé. Kapcsolataik is sokkal szorosabbak a fővonalú politikusokkal, mint a hagyományosan nacionalistáknak, sőt, ezek sajtója - mint például Dániában a Jyllands-Posten - és jobboldali zsidó csoportosulások és személyiségek olykor támogatják is őket. A középvonalas sajtó rendszerint kedvezőbben ítéli meg ezeket a csoportokat, mint a hagyományos nacionalistákat, akiket folyamatosan csak lenáciznak.

Anders Behring Breivik, a norvég robbantó és lövöldöző is így gondolkozott:

"Caper" beírására válaszul ezt írta (2009. 09. 14. 10:57:20):
 
>Caper,
 
nem úgy vettem észre, hogy a mostani EDL olyan, amilyennek akartuk volna. Az azonban alapvető fontosságú, hogy az értelmiségi konzervatív erők – nem hivatalosan – politikai és ideológiai oktatást kínáljanak 15 és 25 év közötti ifjúságunknak. Ki másnak a dolga volna ez?
 
Nem vethetjük meg az ifjúságot és tagadhatjuk meg közeledésünket csak azért, mert járatlanok az ideológiában, mivel az oktatásuk éppen hogy a MI (a kulturálisan konzervatív értelmiségiek) felelőssége.
 
Valószínű, hogy nem Bawer [a homoszexuális, antiiszlámista Bruce Bawert érti] a megfelelő személy a hídépítésre. Liberális dzsihádellenes, és nem is igazi kulturálisan konzervatív. Azt is gyanítom, miért olyan TÚLZOTTAN paranoiás [Bawer homoszexualitására utal]. Úgy látom, mintha attól félne, hogy a "kultúrkonzervatívok" később fenyegetővé válnak a homoszexuálisokra nézve. Ezért aztán nem hajlandó maga is részt venni pozitív irányban történő befolyásolásukban? Ez tökéletesen irracionális.
 
Ki kell mondanom, hogy sok szervezetnek, mint például a VB [valószínűleg a flamand Vlaams Belang nacionalista pártot érti], alapos reformon kell átesnie mielőtt a mi szintünkre jutnak.
 
Nincs olyan helyzet, hogy megválogathatnánk partnereinket. Ezért határozottan rá kell vennünk a többi kultúrkonzervatívot a mi antirasszista, homoszexuális-barát, Izrael-barát gondolkodásunk átvételére. Ha majd ezt megtették már, akkor jöhet a  következő szint.
 
A megszilárdítást folytatni KELL, és ehhez az embereknek (elszigetelés helyett) befolyásolással kell  hozzájárulniuk.<

A fentiek a http://www.document.no/anders-behring-breivik/ oldalról vettek fordításai, amelyen a document.nokigyűjtötte Anders Behring Breivik minden beírását. Az egyes kommentárok egyelőre nem olvashatók az eredeti folyamban; egy, a weboldalon elhelyezett bejelentés szerint néhány nappal ezelőtt IT-rendszert cseréltek, és most dolgoznak azon, hogy minden újra együtt legyen látható. Annak a cikknek a címe, amelyhez ez a beírás tartozik, a következő: http://www.document.no/?p=15387. Később valószínűleg olvasható lesz.

Israel Shamir

*Legalább egy okból nem kedvelem Mr. Hans Rustadot: A II. világháborúval és a holokauszttal kapcsolatban nem támogatja a szólásszabadságot.
 
[a továbbiakban a szerző az érintett családok, a norvég nemzet, Dánia és az egész kontinens iránti együttérzéséről beszél – fordító]

Az angol nyelvű eredeti cikk ITT olvasható.

(Shamir Yahoo Groups)

Kapcsolódó: Ismét ferdít a hazai média: nem szélsőjobboldali, hanem cionista, szabadkőműves, Izrael-barát volt az oslói merénylő