Ugrás a cikkhez
Reklám

Bevallom, kicsit csalóka a cím, mert bizonyára sokan olvasták Ábrahám Barnabás kollégám filmkritikáját az 1917 című, most moziba került filmről. Nos, ez nagyon nem olyan lesz. Lehet, hogy sok embernek nem lett volna türelme végignézni az egészet, amit Csillag Ádám forgatott Gyöngyöspatán. Tulajdonképpen egy hosszabbra nyúlt, majd 1,5 órás riportműsor a gyöngyöspatai cigányokkal, mit gondolnak arról, őket „szegregációba csinálták”, hogy egy klasszikust idézzek.

Bár a film felvezetője szerint, legalábbis erről beszél egy „fiatalember”, ahová egyébként Orbán Viktort is meghívták (sajnos nem ment) egy „barátságos beszélgetésről” van szó, s nem értik, a bíróság ítéletét miért nem hajtották még végre. Mármint ugye a 100 milliós „kártérítést” mi okból nem fizették még ki, amiért, ahogy fogalmaznak, „nem kapták meg a tanulást”.

A videó elején megszólal egy másik cigány férfi is, aki nem kertel, szerinte Gyöngyöspatán polgárháborút akarnak (mivel ugye nem kapják a 100 milliót). De ő azt javasolja gúnyosan, akkor már inkább szedjék össze a cigányokat, és lőjék le úgy, „ahogy a Hitler csinálta”. És még csak a videó 3. percében tartunk, mi várhat még rám? Gondoltam akkor.



A képen látható úr látott összefüggést Hitler és a ki nem fizetett 100 millió forint között…

Sajnos a film nézése és elemzése kapcsán nyelvi akadályokba ütköztem, bár azt érzékeltem, a magyar nyelvet igyekeztek beszélni, ez nem minden esetben sikerült nekik. Például amikor a fenti úr azt állítja, Gyöngyöspatán „nagy fagyűlület van”, ott vélhetően fajgyűlöletre gondolt.

No, de térjünk rá a forgatás fő céljára, ugyanis az egyik gyöngyöspatai cigány otthonában fogadta a stábot és számos más helyi cigányt, hogy leüljenek és megvitassák, vajon miért nem kapták még meg a „kártérítést”. Nem lehet mondani, nem szervezett keretek között zajlott volna le, ugyanis a főszervező elmondta, ne egyszerre beszéljenek, ha kérdést kapnak, mert ez majd „fel lesz téve a roma Facebookra”.



A gyűlést meg lehet nyitni

Ezután a film készítője feltette a nagy kérdést, mivel a magyar miniszterelnök a meghívás ellenére nem látogatott el hozzájuk, de ha Orbán mégis ott volna, mit kérdeznének tőle, mint mondanának neki?

Láthatólag egyébként komoly gondokat okozott nekik annak a kérésnek a betartása, hogy „egyszerre csak egy beszéljen”, ezért az anyag igen nagy hányada gyakorlatilag használhatatlan lett.

Ezen a ponton hátradőltem a monitor előtt, és hallgattam. Megtudtam az egyik férfitől, hogy „ők nem kannibálságból származnak, ők is magyar állampolgárok”. Ezután egy cigány férfi a kamera jelenlétében körbejárta a diskurzusra összeülteket, és mobiltelefonjával meginterjúvolta mindet, ők mit gondolnak a „szegregációs perről”.

Az egyik cigányasszony ekképpen vélekedett:

„Mi nem kérünk az oktatásból, csak amit az ítélőtábla Debrecenben megítélt”.

Itt a kérdező közbeszúrt:

„Szóval a pénzt?”

Majd jött is rá a válasz:

„Szóval a pénzt.”

Világos beszéd, nem is túlságosan meglepő. Arra voltam kíváncsi álnaiv módon, vajon a többi résztvevő hogyan vélekedik. A következő asszony is azt állította, hogy a pénzt akarják, mert a „gyerekek már becsaládosodtak”.



Ő is a pénzt akarja

Felesleges is felsorolni az összes véleményt, nagy eltérések nem voltak hallhatóak, egyöntetű az álláspont, a nem pénzbeli juttatást egyik sem akarja, kizárólag a pénzt. A beszélgetés „emelkedett” mivoltára egyébként jól jellemző példa volt az, amikor a sokadik cigányasszony követelte a pénzt, felmutatott egy levelet. Az, hogy mit tartalmazott, nem derült ki, csak az, hogy a polgármestertől érkezett. Mindenesetre az alábbi pillanatképen megörökítettem a videóból, ahogy kettészakítja, és azt mondja: „türüljék ki vele a seggüket!”.



Hatalmas tapsot kapott ezért

Megtudjuk még természetesen, hogy a gyerekek „ríva, bepisilve” jönnek haza az iskolából, mert a tanárok azzal fenyegetik őket, hogy „odaadják őket a gárdistáknak”. Érdekes, a valóságban rettegve éppen a magyar gyerekek mentek és mennek haza az iskolából, és általános jelenség, hogy a magyar szülők inkább 30-40 km-el odébb járatják a gyerekeiket az iskolába csak azért, mert egész egyszerűen fizikailag nincsenek biztonságban a cigányoktól.

Erről természetesen egy szó sem esik a videóban.

A gyűlés végére már igencsak felcsapnak az indulatok. Egymás szavába vágva kiabálnak. Öklüket rázva követelik a pénzt és fenyegetnek. Nem tudom, mi volt a film készítőjének motivációja, de ha van olyan ismerősünk, aki bizonytalan abban a kérdésben, vajon jár-e a 100 millió forintos összeg a gyöngyöspatai cigányoknak, mindenképpen mutassuk meg neki a filmet.

Hatásos lesz.

Aki kellő türelemmel és idővel rendelkezik, IDE kattintva vállalkozhat erre az extrém kalandra.

Jó szórakozást!

Lantos János – Kuruc.info 





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából