Ugrás a cikkhez
Reklám

Napok óta ismertük Angela Merkel német kancellár egynapos budapesti látogatásának programját, amelyből előre tudtuk, hogy a több százezer főt számláló hazai német kisebbség vezetőivel sehol és semmilyen szinten nem találkozik. Ennek ellenére reméltük, vártuk, hogy mégiscsak szentel néhány percet a saját népe képviselőivel való rövid megbeszélésre. De nem így történt, mert a német kancellár olyan otrombán bánt el a saját nemzettársaival, amit 1989 után a legliberálisabb, posztkommunista magyarországi vezetők sem mernének megtenni a határon túli magyarokkal.



Merkel kavicsot helyez el a zsinagóga udvarán

Figyeltük a hazai németség Zentrum.hu nevű hírportálját, amely hétfőn délután röviden, magyar és német nyelven beszámolt Merkelnek az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tett látogatásáról, valamint a magyar szervezők jóvoltából élő képekben számolt be az ott folyó eseményekről. Később, a Dohány utcai zsinagógában és a zsidó hitközség Síp utcai székházában tett, az előre tervezettnél jó félórával tovább tartó látogatásáról már nem számolt be élő közvetítésben a Zentrum.hu, s a tények ismeretében gyorsan megjegyezzük, hogy az egyetemről sem kellett volna.



A kancellár hallgatókkal beszélget az egyetemen

A magyarországi németség rettenetes kálváriája hetven évvel ezelőtt kezdődött Békés és Csanád megyében, ahonnan hazai német források szerint 60 ezer németet hurcoltak el zsidó és magyar kommunista segédlettel a megszálló oroszok a Szovjetunió munkatáboraiba. Később, 1946. január 19-én Budaörsről pedig kiindult a német deportáltakat szállító első tehervonat Németország irányába. Hivatalos adatok szerint is legalább 185 ezer németnek nyilvánított személyt fosztottak meg minden vagyonától, magyar állampolgárságától, szülőföldjétől és üldözték el a romokban heverő Németországba. Mindez hetven évvel ezelőtt történt, illetve kezdődött el. Merkel kancellárnak lett volna miért, mire emlékeznie - ha csak rövid időre is - a kifosztott, megalázott, részben elpusztított magyarországi németség mai képviselőivel. De nem tette, erre nem maradt ideje.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke három nappal ezelőtt még azt kérte Áder János köztársasági elnöktől, hogy Merkel kancellár látogatása idején a hetven évvel ezelőtti drezdai, a németek által "bombázási holokausztnak" is mondott iszonyatos tragédiára való emlékezésül némuljanak el egy percre a magyarországi közszolgálati tévé- és rádiócsatornák. Úgy tudjuk, hogy Áder még válaszra sem méltatta a nemes kezdeményezést. De mit várjunk Áder Jánostól, amikor maga a német kancellár nem hajlandó időt szentelni a saját népét ért tragédiára való emlékezésre? Meg egyáltalán, a magyar köztársasági elnök merne olyasmit kezdeményezni, ami kizárólag a zsidóknak jár? A zsidó holokauszt, fájdalom - amint azt már törvénybe iktatva is tudjuk - egyedi, és senkiéhez nem hasonlítható.

Mindenesetre Angela Merkel budapesti látogatása után a hazai németség is - élén a Szabadság téri szobor ellen a Mazsihisszel egy követ fújó országos elnökkel - megbizonyosodhatott arról, amit eddig csak a világhálón terjengő képekről láthatott: a kancellár asszony tényleg meztelen. Die Bundeskanzlerin ist nackt!

Hering J. - Kuruc.info



Friss hírek az elmúlt 24 órából