Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Cukurine községet - jelentette be hétfőn a moszkvai védelmi minisztérium.

Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője a Rosszija 24 hírcsatorna adásában azt mondta, hogy orosz hadsereg a Krasznoarmejszk (ukrán nevén: Toreck) irányában a megerődített Hirnik és Szelidove település "megtisztítását" végzi éppen. Mint mondta, a "felszabadítást" bejelenteni a katonai tárca tiszte.

A hétfői orosz hadijelentés szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult, és Ukrajnában 18, a kurszki régióban pedig hét ellentámadást vert vissza, további négy kísérlet elindítását pedig meghiúsította.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók településeiről is jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Kurszk megyében egy pilóta nélküli repülőgép két bombát dobott le egy személyautóra, amelynek két utasa életét vesztette. Voronyezs megyében két ipari létesítményt ért csapás, az egyikben két alkalmazott megsérült.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában kuvaiti hivatali partnerével közös sajtótájékoztatóján azt mondta: az Oroszország és az Észak-Korea közötti együttműködésről szóló nyugati nyilatkozatok visszamenőleg próbálják igazolni, hogy "nyugati katonák már régóta jelen vannak Ukrajnában".

"Ami a KNDK-val való kapcsolatainkat illeti, már sokszor elmondtuk, hogy a szerződés nem titkos ... Semmilyen módon nem sérti a nemzetközi jog egyetlen rendelkezését sem" - mondta a miniszter.

(MTI nyomán)