Az Ukrajna elnöke vasárnap esti videóbeszédében közölte, hogy összehívta az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülését, valamint intézkedést követel a bűnüldöző szervektől az orvosi és szociális szakértői bizottságok helyzetével és a hamis rokkantsági igazolások kiadásával kapcsolatban. Az ügyben többek között ügyészek is érintettek.

– Sajnos olyan dolgok történnek itt, Ukrajna hátországában, amelyek miatt a külső ellenségek feleslegesnek tűnnek. Ez valóban egy belső ellenség. Ez az, ami az orvosi és szociális szakértői bizottságokkal történik, és egyes személyek – különösen az ügyészek – merészsége, akik a bizottságokkal való kapcsolataikat arra használták fel, hogy hamis rokkantsági státuszokat szerezzenek. Gyors és határozott fellépést várok a bűnüldöző szervektől, különösen az ukrán biztonsági szolgálattól, az állami nyomozó irodától és a főügyészségtől. Összehívtam a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülését – fogalmazott videóbeszédében Ukrajna államfője.

Zelenszkij megjegyezte, hogy az elmúlt héten több szövetséges támogatását is megszerezték az ukrán győzelmi tervhez. „Köszönjük Franciaországnak, Litvániának, a skandináv partnereinknek és sok más szövetségesünknek az Európai Unióban” – fejezte ki köszönetét az elnök.

Az Egyesült Államokból is nagyon pozitív jelzéseket kaptunk, halljuk a retorikában bekövetkezett változásokat. Várjuk egy washingtoni csapat látogatását, hogy a győzelmi terv pontjain operatív szinten dolgozhassunk – mondta az elnök, hozzátéve, hogy több új támogatási csomagról is megállapodtak a védelem és az energia területén.

(Index nyomán)