A dél-libanoni En-Nabatijjá kormányzóság ellen ma délután 11 légitámadást hajtott végre az izraeli légierő. A legerőteljesebb támadás a kormányzóság hasonló nevű központját, En-Nabatijjá városát érte. A Libanoni Egészségügyi Minisztérium közlése szerint az En-Nabatijjá városban működő Dél-Libanoni Önkormányzatok Szövetségének épületét ért támadás következtében hat ember, köztük Ahmad Kahíl, a székváros polgármestere és több hivatali munkatársa – írja az aljazeera.net.



A Dél-libanoni Önkormányzatok Szövetségének épülete En-Nabatijjában az izraeli légicsapás után (fotó: aljazeera.net)

Nadzsíb Mikátí, Libanon ügyvivő miniszterelnöke elítélte az izraeli légitámadást, s kijelentette, hogy az ellenség szándékosan csapott le az önkormányzati ülés résztvevőire, ami a polgármester és a tanács több tagjának meggyilkolásához vezetett. Közleményében Mikátí kifejtette:

Az En-Nabatijjá város elleni újabb agresszió és az izraeli megszállás által a polgári személyek ellen elkövetett bűncselekmény annak következménye, hogy a világ hallgat, mintha mi sem történne. A hallgatás pedig arra ösztönzi az agresszort, hogy tovább folytassa a helytelen cselekedeteit. Sok értelme nincs az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulni a tűzszünet érdekében, amikor a világ képtelen elrettenteni Izraelt a libanoni nép ellen elkövetett agressziótól.



Ahmad Kahíl, En-Nabatijjá polgármestere (fotó: X)

Az izraeli hadsereg szóvivője ezzel szemben bejelentette, hogy az izraeli légierő ma En-Nabatijjá térségében a Hizbulláh (beszélt arab nyelven: Hezbolláh) több tucat célpontjára mért csapást, s felszámolta annak „földalatti infrastruktúráját”.

A mai dél-libanoni En-Nabatijjá (النبطية) város helyén már a Kr. e. 8. században létezett egy falusi település, a település nevét egyesek a föníciai „néz, figyel, tekint” szóból eredeztetik, míg mások az ókori arab nabateusok emlékét vélik felfedezni a település nevében. A városnak manapság mintegy 45 ezer, többségében síita muszlim lakosa van, de létezik itt egy kisebb lélekszámú görög katolikus keresztény közösség is.

H. J. – Kuruc.info