Volodimir Zelenszkij szerdán bemutatta az ukrán törvényhozásban azt a "győzelmi tervet", amelyről hetek óta beszéltek, valamint a nemzetközi sajtóban is napvilágot láttak bizonyos jelentések róla.



Zelenszkij ma a "győzelmi terv" ismertetése közben - a hallgatóság sem nevetni, sem sírni nem mer, senki sem akarja golyóval a fejében végezni... (fotó: ukrán elnöki hivatal)

Zelenszkij az utóbbi hetekben több nemzetközi vezető politikussal is ismertette a tervet (és így fog tenni várhatóan a jövőben is, csütörtökön és pénteken például elképzelhető, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői is megismerik azt). Korábban megígérte azt is, hogy a tervet az ukrán nyilvánossággal is ismertetni fogja, még ha nem is teljes egészében.

Ez szerdán meg is történt: egy öt pontból álló tervet ismertetett, amelynek három titkos melléklete is van.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Zelenszkij elmondta, hogy a béketerv végrehajtása Ukrajna partnereitől függ, nem pedig Oroszországtól. Hangsúlyozta, hogy Oroszország "nem keresi a becsületes békét", és a lap beszámolója szerint azt is mondta, hogy Vlagyimir Putyin "megőrült".

Szerinte az orosz elnök mindenképp háborút akar, és ezen nem fog változtatni, ha nem kényszerítik rá, mindenkivel szemben süket marad.

Zelenszkij szerint Ukrajnának és partnereinek közösen kell megváltoztatniuk a körülményeket úgy, hogy a háború véget érjen, hogy az Orosz Föderáció "békére kényszerüljön".

Mint mondta, a terv első pontja az, hogy Ukrajna meghívást kapjon a NATO-ba (ezt az egy pontot már korábban is nyilvánosságra hozta). Ezután ismertette a többi pontot is.

Zelenszkij ezt követően arról is beszélt, hogy ha most elkezdik a "győzelmi terv" végrehajtását, akkor 2025-ben szerinte lehet esély arra, hogy lezárják a háborút.

– A győzelmi terv azonnali sürgősségű. Ezek olyan pontok, amelyek többségét egy konkrét ütemtervben részletezik. Ha ezzel az elképzeléssel, ezzel a konkrét győzelmi tervvel már most elkezdünk haladni, legkésőbb jövőre véget vethetünk a háborúnak – állította.

Az államfő parlamenti beszédén részt vettek a kormány tagjai és a legfőbb katonai vezetők, valamint több diplomata is. A beszéd után a parlament és a parlamenti frakció vezetésével is találkozót tart.

Frissítés: "nem győzelmi terv, hanem a szerencsétlenség terve Ukrajna számára"

"Győzelmi tervével" Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszországgal való közvetlen konfliktus felé taszigálja a NATO-t - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai tájékoztatóján.

Azzal kapcsolatban, hogy Zelenszkij ismételten Ukrajna NATO-ba való meghívását sürgette, ami szerinte megmutatná, hogy a partnerek miként látják Ukrajnát a "biztonsági architektúrában", Zaharova kijelentette: "Egyszerűen elmondhatom Zelenszkijnek, ha nincs tisztában ezzel (...) A kijevi rezsim partnerei már megmutatták, hogyan látják Ukrajnát a biztonsági architektúrában. Ukrajnát és az ukrán állampolgárokat is a sírban látják."

Az "ukrán" elnöknek azt a tervét kommentálva, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel mérjenek csapásokat orosz repülőterekre, a szóvivő rámutatott: ezt csak NATO-partnerekkel együtt tehetné meg, vagyis közvetlen konfliktusba sodorná a szövetség tagjait Oroszországgal. Mint mondta, éppen egy hete figyelmeztette erre. Hozzátette: a terv lényegében pénz kicsikarását célozza.

"Ez nem Zelenszkij győzelmi terve, hanem a szerencsétlenség terve Ukrajna és az ukrán nép számára. (...) Úgy gondolom, hogy Zelenszkij ma végérvényesen bebizonyította mindenki számára, hogy olyan mértékben gyűlöli az ukránokat, amit már ukránfóbiaként lehet jellemezni" - hangoztatta az orosz diplomáciai tárca szóvivője.

Mint fogalmazott, ami elhangzott, nem terv, "hanem összefüggéstelen jelszavak halmaza, véres hab egy neonáci gyilkos ajkán".

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerdán, még a Zelenszkij-beszéd előtt, előzetes információk alapján úgy vélekedett, hogy az új béketerv inkább Oroszország ellen az utolsó ukránig folytatandó háborút jelentheti. Szerinte egy valódi béketerv Kijev számára az lenne, ha kijózanodna, és felismerné az okokat, amelyek a konfliktushoz vezettek.

(Ukrajinszka Pravda - Index - MTI nyomán)

Korábban írtuk: A kijevi kalandorok Bidentől várják a "végleges ítéletet" Moszkva számára