A francia külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy bekérette Izrael párizsi nagykövetét, miután az izraeli hadsereg újabb támadást intézett az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) dél-libanoni székhelye ellen, amelynek Párizs az egyik fő pénzügyi támogatója. Izrael azt állítja, hogy a lövések "nem szándékosan" irányultak az UNIFIL ellen.

"Franciaország elítéli az UNIFIL elleni szándékos izraeli lövések folytatását" - áll a francia külügyminisztérium közleményében. Emmanuel Macron államfő pedig arra figyelmeztetett, hogy Franciaország "nem fog eltűrni" újabb támadásokat az elmúlt két nap lövései után.

"Ezek a támadások a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik, és azonnal be kell szüntetni őket" - írta a tárca a X közösségi oldalon közzétett közleményében. "Az izraeli hatóságoknak magyarázatot kell adniuk: Franciaország ezért a mai napon bekéreti Izrael franciaországi nagykövetét a külügyminisztériumba" - tudatták.

"A szóban forgó incidenst még vizsgálják, ugyanakkor Izrael nem szándékosan vette célba az UNIFIL-erőket" - közölte az izraeli nagykövet a francia külügyminisztériummal az izraeli képviselet által az AFP hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozat szerint. "Valójában a Hezbollah az, amely az UNIFIL létesítményei közelében állomásozik, hogy ilyen incidenseket idézzen elő" - közölte a nagykövetség, kiemelve, hogy "Izrael arra kérte az UNIFIL-erőket, hogy az ilyen incidensek elkerülése érdekében ürítsék ki a határhoz közeli területeket". "Ha az UNIFIL-erők 2006 óta megfelelően teljesítették volna feladatukat, Izrael nem jutott volna el odáig, hogy be kelljen hatolnia Libanonba, hogy visszaszorítsa a Hezbollah erőit, amelyeknek az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata értelmében nem szabadna sehol sem tartózkodniuk a Litáni folyótól délre" Dél-Libanonban" - tette hozzá a nagykövetség. Korábban az izraeli hadsereg közölte, hogy az UNIFIL egyik állása közelében észlelt "fenyegetés" irányába lőtt.

Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök pénteken elítélte an UNIFIL elleni újabb támadást, amelyben két sri-lankai békefenntartó megsebesült, továbbá elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítésekről.

Ez volt az UNIFIL megfigyelőállásai ellen intézett második izraeli támadás a héten. A békefenntartók csütörtökön arról számoltak be, hogy egy izraeli tank eltalálta a misszió egyik megfigyelőállását Nakúra határvárosban, és két indonéz kéksapkást megsebesített. Az UNIFIL-nek 10 ezer katonája állomásozik Dél-Libanonban.

(MTI)