Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal vádolta meg Izraelt, hogy szándékosan akadályozza a súlyos betegek evakuálására küldött mentőautók kijutását a Gázai övezet veszélyes részeiről.

Rik Peeperkorn, a WHO regionális képviselője elmondta pénteken, hogy a WHO és helyi partnerei - többek között a palesztin Vörös Félhold mentőszervezet - három alkalommal is megpróbáltak mentőkonvojokat eljuttatni a Gázai övezet északi részén található három kórházba.

"Nagyon aggódunk a betegek biztonsága miatt" - hangsúlyozta Peeperkorn. Elmondása szerint a mentőkonvojokat több órán keresztül feltartóztatták az ellenőrzőpontokon, és anélkül kellett visszafordulniuk, hogy bármit elértek volna.



Fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP / Getty Images

Az evakuálási parancs különösen a fogyatékkal élő emberek családjai számára jelentett nehézségeket - mutatott rá Elizabeth Throssell, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője, aki elítélte a helyi lakosok menedékéül szolgáló kórházak és az iskolaépületek elleni ismételt támadásokat.

Az izraeli hadsereg állítása szerint ezek az épületek a Hamász palesztin terrorszervezet által működtetett parancsnoki központok.

A WHO szeptember közepén bejelentette, hogy "eddigi legnagyobb kimenekítési művelete" során 97 beteget, köztük több tucat gyereket szállított át a Gázai övezetből az Egyesült Arab Emirátusokba. Az evakuáltak között rákbetegek, vér- és vesebetegségben szenvedők, továbbá traumás esetek is voltak.

"A Gázai övezetnek egészségügyi folyosókra van szüksége. Számunkra hatékonyabban szervezett folyosók szükségesek, és egy fenntartható rendszer" - mutatott rá Peeperkorn a szeptemberi művelet után, hozzátéve, hogy több mint tízezer Gázai övezetben élő ember vár evakuálásra.

(MTI)