Izraeli légicsapások érték csütörtökön este Bejrút belvárosát, legalább 18-an életüket vesztették, és 92-en megsebesültek - közölte a libanoni egészségügyi minisztérium.

Az NNA libanoni hírügynökség két légicsapásról számolt be, az egyik a forgalmas an-Nuvairi kerületben található egyik nyolcemeletes házat, a másik a közeli al-Básztában lévő négyemeletes házat érte, amely össze is omlott.

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy a célpontok egyike egy benzinkút mellett volt. Az al-Manar helyi csatorna felvételei mentőegységeket mutattak, ahogy fáklyákkal kutatták át a romokat túlélők után kutatva, miközben a háttérben hatalmas tűz tombolt.

Egy libanoni biztonsági forrás szerint a légitámadások egyik célpontja a milícia magas rangú vezetői voltak. A most célba vett bejrúti városrészt Izrael korábban nem támadta, és messze is található a Hezbollah főhadiszállásának számító déli kerületektől.

Három biztonsági forrás csütörtökön este közölte, hogy Vafik Szafa magasrangú Hezbollah-vezető túlélte az ellen irányuló merényletet Bejrútban. Az al-Hadasz arab nyelvű hírtelevízió is arról számolt be, hogy a csapások egyik célpontja Szafa lehetett.

Izrael a nap folyamán figyelmeztetést adott ki a libanoni civileknek, hogy ne térjenek vissza Bejrút déli kerületeiben lévő otthonaikba, hogy ne essen bántódásuk a harctevékenység miatt.

A libanoni hatóságok szerint szeptember óta több mint kétezren haltak meg az izraeli műveletekben. Az áldozatok közül sok a civil. Közlésük szerint mintegy 1,2 millió ember menekült el otthonából.

(MTI nyomán)