Izrael a Hezbollah elleni harcra összpontosít, és azt ajánlja, hogy az ENSZ libanoni békefenntartó erői (UNIFIL) vonuljanak északabbra - közölte csütörtökön Danni Danon, Izrael állandó ENSZ-képviselője, miután csütörtökön izraeli katonák több ENSZ-állást is lőttek Dél-Libanonban.




„Azt ajánljuk, hogy az UNIFIL vonuljon 5 kilométerrel északabbra, hogy elkerülje a fokozódó harcok jelentette veszélyt, amíg a kék vonal (a Libanon és Izrael közötti demarkációs vonal) mentén bizonytalan a helyzet a Hezbollah agressziója miatt" - írta közleményében Danon.

A nagykövet leszögezte: Izrael nem kíván Libanonban lenni, de minden szükséges lépést megtesz, hogy kiszorítsa a Hezbollahot északi határától, hogy a 70 ezer kitelepített ember visszatérhessen észak-izraeli otthonába.

Olaszország, amelynek a legtöbb - mintegy ezer - katonája szolgál az UNIFIL-ben, csütörtökön bírálta a „tűrhetetlen fejleményeket”, és bekérették Izrael nagykövetét a római külügyminisztériumba, hogy „határozottan tiltakozzon”.

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter csütörtök esti sajtótájékoztatóján azt mondta: az UNIFIL elleni lövések a nemzetközi jog rendkívül súlyos megsértésének tekinthetők, és akár háborús bűncselekménynek is minősülhetnek. Hangsúlyozta: ami történt, nem hiba vagy baleset volt.

A miniszter kiemelte: magyarázatot kért Izraeltől a történtekre, de nem tudják elfogadni azt az igazolást, amely szerint az izraeli hadsereg előzetesen figyelmeztette az ENSZ-missziót, hogy hagyja el bizonyos bázisait.

"Közöltem az izraeli nagykövettel, hogy Róma nem fogad el utasításokat az izraeli kormánytól" - tette hozzá Crosetto, aki azt is leszögezte, hogy az UNIFIL tevékenységének felfüggesztéséről az ENSZ fog határozni, arról a misszióban részt vevő egyes országok nem dönthetnek.

Giorgia Meloni olasz kormányfő délután telefonon tárgyalt az UNIFIL nyugati szektorának parancsnokával, és hangsúlyozta, mennyire fontos Olaszország munkája az „övezet stabilizálásában” - áll a kormányfői kabinet közleményében.

Jean-Noël Barrot francia külügyminiszter közleményében hangsúlyozta, hogy országa magyarázatot vár Izraeltől az incidens kapcsán. Leszögezte, hogy a békefenntartók védelme a konfliktusban érintett valamennyi fél kötelezettsége.

Röviddel később a francia védelmi minisztérium bejelentette, hogy a jövő hétre találkozót szerveznek videokonferencia formájában az UNIFIL-ben részt vevő többi európai országgal - Spanyolországgal és Írországgal.

Simon Harris ír miniszterelnök az X mikroblog-portálon „felelőtlen tettnek” nevezte az izraeli támadást, és hozzátette, hogy "ennek véget kell vetni".

Az UNIFIL vasárnap már bírálta Izraelt a Marún ar-Rász határ menti falu mellett lévő állásuk közelében végrehajtott műveletei miatt, amelyeket „rendkívül veszélyesnek” ítélt. Október 5-én közölte, hogy „fenntartja az állásait”, annak ellenére, hogy Izrael kérte egyes bázisainak áthelyezését.

Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszter csütörtökön felszólította az ENSZ-t, hogy kettőzze meg az erőfeszítéseit, és gyakoroljon nagyobb nyomást Izraelre a Libanon elleni támadások és szárazföldi invázió beszüntetése érdekében, egyben határozottan elítélte a földközi-tengeri ország szuverenitásának „nyilvánvaló megsértését”. A libanoni diplomácia vezetője egyben elítélte az UNIFIL elleni támadásokat is.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Harminc ír békefenntartó ellenáll a megszálló izraeli hadseregnek a libanoni határon