Mirnograd közelében vetette be ismét Kijev a Franciaország által adományozott AMX-10RC lövészpáncélos egyik példányát, a harcjárművet egy orosz drón pillanatok alatt megsemmisítette, írja a Portfólió.

Friss harctéri felvételt tettek közzé orosz csatornák, amelyen egy AMX-10RC lövészpáncélos, francia elnevezés szerint „kerekes harckocsi” megsemmisítése látható. Az 1981-ben hadrendbe állított AMX-10RC felderítő-páncélos, bár jelentős tűzerővel rendelkezik 105 milliméteres F2 BK MECA L/47-es ágyújának köszönhetően, cserébe terepjáró képességét és páncélvédettségét igen sok kritika éri.

Első példányait Ukrajna a 2023-as nyári ellentámadáshoz kapta, katonái azonban már az első napok tapasztalatai alapján gyorsan meggyűlölték és rettegni kezdték a „harckocsit”. Volt olyan történet is, miszerint a páncélos közelében becsapódó tüzérségi lövedék repeszei is képesek voltak felszaggatni a jármű oldalát, berobbantva a lőszerkészletet, és ezzel megölve a személyzetet.

A tapasztalatokra alapozva Kijev gyorsan kivonta a frontszolgálatból, azóta csak elvétve, nagy ritkán lehetett találkozni velük a háborúról készült felvételeken. Az alábbi felvételen egyértelműen látható, miért.

Под Димитровом (Мирноградом) FPV-дроном уничтожен редкий колёсный танк AMX-10RC ВСУ.

Геопривязка: https://t.co/0PwroTv2ny

Видео: https://t.co/QEMnLIW6RA pic.twitter.com/LfhZSJL3Sg

— Lost Armour (@lostarmour) October 8, 2024

Korábban írtuk: Jövő év elején szállítja Franciaország a megígért vadászrepülőket Kijevnek