A menekültszállások túlzsúfoltsága és a kialakult orvoshiány miatt járványveszélyre figyelmeztetett Libanonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden.

"A jelenleg fennálló helyzettel az akut hasmenéses, a hepatitis A és számos más (...) fertőző megbetegedés gyors terjedését kockáztatjuk" - jelentette ki Ian Clarke, a WHO libanoni irodájának egyik vezető tisztviselője videokapcsolaton keresztül Bejrútból az ENSZ-szervezet genfi székházában tartott sajtótájékoztatón.

Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetést adott ki, hogy Libanonban a rendszerek túlterheltek, öt kórház működése már leállt, négy pedig csak részben üzemel - mondta Clarke.

Hozzátette, hogy a kórházak bezárására a Libanonban zajló harcok miatt volt szükség: az ott dolgozó orvosok vagy elmenekültek a támadások elől, vagy pedig a helyi hatóságok elrendelték el a kórházak evakuálását.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón az ENSZ élelmezési segélyekkel foglalkozó szervezete, a Világélelmezési Program (WFP) egyik tisztviselője aggodalmát fejezte ki, hogy Libanon képes-e biztosítani az önellátását, tudván, hogy az ország déli részén több ezer hektárnyi termőföld égett le vagy vált elhagyatottá.

A betakarítás elmaradásával és a termőföldeken elrothadó növények miatt "mezőgazdasági és élelmiszer-termelési szempontból rendkívüli aggodalomra ad okot, hogy Libanon képes-e továbbra is gondoskodni a saját élelmiszer-ellátásáról"- mondta Matthew Hollingworth, a WFP területi igazgatója.

(MTI)