Tízezrek tüntettek vasárnap Marokkóban, Törökországban és Pakisztánban palesztinpárti megmozdulásokon a Hamász Izrael déli térségei ellen tavaly október 7-én végrehajtott összehangolt támadásának első évfordulója előestéjén.

A marokkói fővárosban, Rabatban, a parlament épülete előtt összegyűlt több tízezres tömeg egyebek között a diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelte Izraellel. Egyes transzparenseken "Nem ismerjük el Izraelt" feliratok voltak olvashatók.

Láthatók voltak a gázai övezeti Hamász, illetve az Irán támogatását élvező libanoni Hezbollah síita milícia vezetőinek képmásai is. A marokkói megmozdulást az Akciócsoport Palesztináért nevű, baloldali és iszlamista pártok alkotta szövetség szervezte.

Ankarában "Népirtással szembeni ellenállás - tüntetőmenet Palesztina támogatásáért" jeligével rendeztek megmozdulást. A tüntetésen, amelyen Izraelnek a Hamász támadására adott válaszként indított gázai övezeti háborúját állították pellengérre, Bilal Erdogan, a török elnök fia is ott volt.

A CNN Türk helyi hírtelevízió szerint több mint hatvan török városban voltak hasonló megmozdulások, amelyeken a feltehetőleg izraeli támadásban megölt Iszmáil Haníje Hamász-vezető képmása, illetve a szervezet zászlói is feltűntek.

A dél-pakisztáni Karacsiban a Dzsamaat-i-Iszlami mozgalom, az ország legnagyobb iszlamista pártja szervezett tömegtüntetést. Háfiz Naím ur-Rehman pártvezető szerint a megmozdulásuk célja "felébreszteni a világot" és "tudatni az Egyesült Államokkal, hogy terroristákat támogat".

A nap folyamán Ausztráliában, valamint több európai fővárosban, így Londonban, Berlinben, Párizsban és Rómában is voltak palesztin, illetve Izrael párti-tüntetések is.

(MTI nyomán)