Az iráni rakétacsapás után Izrael bejelentette, hogy "napokon belül" elsöprő ellentámadást fog indítani a perzsa állam ellen. A legtöbb szakértő arra számít, hogy az iráni energetikai infrastruktúra, azon belül is az olajfinomítók, depók és tankerhajók lesznek a célpontok. Egy friss térkép alapján Teheránnak van mitől tartania, írja a Portfólió.

🇮🇷 Here is a map of all gas & oil reservoirs in #Iran. It seems as if the reservoirs are all concentrated in the southwest of the country, and luckily for Israel, they fall well-within the ranges for a Jericho-2 ballistic missile strike. Will this be their retaliation? pic.twitter.com/j7rIoUjAGY

— Institute of Emerging Policy Perspectives (@InstituteOEPP) October 3, 2024

Irán a világ hetedik legnagyobb nyersolaj-előállítója, ez pedig elég komoly problémát is okoz Teheránnak: történetesen azt, hogy az olaj- és gázlelőhelyek, ezzel együtt pedig az energetikai infrastruktúra döntő többsége az ország délnyugati, tehát Izraelhez közel eső területén fekszik.

Azt pedig már régóta tudni lehet, hogy az IDF drónjai és vadászbombázói képesek kicselezni a perzsa állam légvédelmét, az olajfinomítóknál távolabbi célpontokat is el tudnak érni.

Mindehhez hozzájön az, hogy az izraeli Jericho 2-es ballisztikus rakéták hatótávolságába szintén beleesnek ezek a célpontok. Bár nyílt titok, hogy Jeruzsálem rendelkezik atomtöltetekkel, annak az esélye meglehetősen kicsi, hogy ezeket a fegyvereket is bevessék, de egy konvencionális robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakéta is képes brutális károkat okozni az iráni energetikai infrastruktúrának.

Korábban írtuk: Izrael ENSZ-nagykövete bejelentette: hamarosan bekövetkezik a "nagyon erős, fájdalmas válasz" Iránnak