A sorozatos légicsapások után szárazföldi erejével is bevonulhat Libanonba az izraeli hadsereg (IDF) – írja a CNN információi alapján a Telex. Washingtonban ugyanakkor úgy vélik, hogy az izraeli kormány még nem döntött arról, hogy libanoni határhoz közeledő IDF valóban átlépje az országhatárt.

Izrael Libanon déli részén 1985 és 2000 között állomásozott, ezután vonult ki északi szomszédjának területéről a közel-keleti rendezés jegyében. Izrael azonban azzal vádolta a Hezbollahot, hogy hátországnak használja a térséget rakétatámadásokhoz.A terrorállam tehát légicsapásokat intézett a térség ellen, nem kímélve a civil lakosságot sem.

Az izraeli hadseregszóvivője azonban szombaton úgy nyilatkozott, hogy a szárazdföldi akció csak egy a vizsgált lehetőségek közül. Peter Lernerrel szemben azonban az Herzi Halevi tábornok a múlt héten már a szárazföldi akció tervéről komolyabb lehetőségként beszélt – írta a CNN, megjegyezve, hogy a hadsereg más magas rangú tisztjeitől egyelőre olyan értékeléseket kapnak, amelyek szerint az izraeli erők inkább elkerülnék a libanoni bevonulást.



Fotó: AFP/Getty Images

Irán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte az izraeli beavatkozás nyomán. A Hezbollahot – és jó ideje már a Hamászt is – támogató teheráni vezetés szerint Izraelt a legkeményebben el kell ítélni a pénteki katonai akciójáért, amelyben libanoni civilek mellett Naszrallah is meghalt.

A Libanon elleni terrortámadást a teljes izraeli politikai elit támogatja, a Hezbollah elleni támadás pedig tovább gyengíti azon szervezetek esélyét, amelyek felvették a harcot a zsidó terrorgépezet ellen.

(CNN és Telex nyomán Kuruc.info)